Ensamkommande ungdomar dokumenterar sin vardag

14 februari 2019 | Uppleva & göra
25 nyanlända pojkar och flickor som nästan alla kommit ensamma till Sverige visar sina bilder i Linköpings konsthall Passagen.

Foto: Elever från Språkintroduktionsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium.

Ungdomarna som kommer från Syrien, Iran, Irak och Afghanistan studerar svenska vid Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. De har fått i uppgift att dokumentera sin vardag med hjälp av fotografier.

Utmaning

Ungdomar vaknar varje dag upp till utmaningen att finna sin plats i tillvaron, men de behärskar vare sig det svenska språket eller den svenska kulturen. Ihop med textessäer på sina hemspråk översatta till svenska har eleverna skapat en utställning som ger oss inblick i livsvillkoren för denna socialt särskilt utsatta grupp.

En idé

Projektet bygger på en idé av den internationellt flerfaldigt prisbelönte dokumentärfilmaren och fotografen Mattias Löw och den indiska författaren och poeten Reshma Mansuri Löw. Linköpings kommun stöder projektet som genomförs i samarbete med Lars-Ove Östensson, chef för Linköpings konsthall, Passagen.

Vernissagen hålls i Passagen torsdagen den 14/2 klockan 16:00. Utställningen pågår från den 14/2 till den 7/3 i Linköpings konsthall, Passagen och i Anders Ljungstedts gymnasium från den 11/3 till den 31/5.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz