Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ny ungdomspodd om sexuell hälsa

29 april 2021 | Omsorg & hjälp, Förskola & utbildning
Ungdomshälsan vill nå ungdomar med en ny podd om sexuell hälsa och ohälsa.
Svartvit bild ett ungt par kysser varandra

Många vet inte hur sex ska kännas. Foto: Mostphotos

När allt är som vanligt, det vill säga när det inte råder pandemi, brukar Ungdomshälsan (tidigare Ungdomsmottagningen) komma ut till skolor och föreläsa och prata med ungdomar. När detta inte längre var möjligt började personalen fundera på hur de kunde nå ut.
- Medarbetarna fick idén om att göra en podd och vi chefer nappade, säger Elias Vardi som är verksamhetschef för kommundelen av Ungdomshälsan.

Träffa kurator och barnmorska

Podden kommer ut i sex avsnitt med olika teman varje gång, men med fokus på sexuell hälsa och ohälsa. Barnmorska Ulrica Eklind och kurator Josefin Linder leder podden. I det första avsnittet får vi veta mer om vad man kan få hjälp med på Ungdomshälsan.
-Det är viktigt med en podd för att sex är ett ämne som många, både unga och vuxna, tycker det är svårt att prata om på grund av samhälleliga normer. Det är dock ett ämne som påverkar alla människor oavsett om de är sexuellt aktiva eller inte, säger Josefin Linder.

Sexuella problem

Ungdomshälsans personal möter många ungdomar som har sexuella problem. Många vet inte hur sex ska kännas och har svårt att sätta gränser.
-Vi anser därför att det är viktigt att skapa ett forum där de kan få information och kunskap så att de kan få ett bättre sexualliv, vågar säga nej till det hen inte vill samt vågar ta hjälp om det inte fungerar. Vi hoppas även att podden ska hjälpa föräldrar att våga prata med sina barn om sexuell hälsa, säger Josefin Linder.

Hur känns det inför starten av podden?

-Det känns väldigt roligt. Varken jag eller min kollega Ulrica Eklind (barnmorska) har någon tidigare erfarenhet av att spela in en podd vilket gör det nytt och spännande. Vi lär oss allt eftersom vi spelar in och arbetar med den, säger Josefin.

Hitta podden

Podden finns på Apple Podcasts och Spotify och heter "Ungdomshälsan i Linköping, Kisa och Åtvidaberg".