Unik satsning ska få fler Linköpingstjejer att idrotta

8 mars 2019 | Uppleva & göra
Linköpings kommun vill göra idrottslivet mer jämställt. Nu får föreningar mer pengar för tjejers deltagande.

Foto: Oskar Lürèn

Intresset för idrott bland Linköpings tjejer och killar i åldrarna sju till 25 år är stort. Antalet idrottande tjejer inom föreningslivet är i stort sett lika många som killar. Trots det får killars idrottande cirka 1,2 miljoner kronor mer varje år än tjejernas aktiviteter.

– Det är inte rimligt att de kommunala resurserna ska fördelas orättvist på det här sättet. Det är en självklarhet att tjejer och killar ska ha samma förutsättningar, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef i Linköpings kommun.

Han menar att snedfördelningen beror på att pojkars idrottsaktiviteter är mer träningsintensiva och att de i högre utsträckning deltar i lagidrott jämfört med flickor.

– Fördelningen av pengar har hittills varit ungefär 60 procent till killars aktiviteter och 40 procent till tjejer.

Bättre kultur i omklädningsrummen


Men från och med i år ska pengarna delas lika; ju fler tjejer desto högre bidrag till föreningarna.

– För varje deltagande tjej kommer föreningar som söker verksamhetsbidrag att automatiskt få en extra slant, säger Per Arnöman, sakkunnig på Kultur- och fritidsförvaltningen.
 

Per Arnöman, sakkunnig på Kultur- och fritidsförvaltningen, har arbetat fram det nya bidragssystemet.
Foto: Emmilie Engström

Det nya bidragssystemet, där 15 olika bidragsformer har bantats till tre, innehåller även utvecklingsbidraget som skapar möjligheter för föreningar att arbeta aktivt med jämställdhet.

– Alla insatser som föreningar vill göra kopplat till jämställdhet kan de söka bidrag för. Det kan till exempel handla om att rekrytera fler tjejer eller jobba med kulturen i omklädningsrum där språket kan vara hårt och långt ifrån jämställt, säger Per Arnöman.

Tillför extra pengar

Det är dock viktigt att poängtera att förändringarna inte kommer att påverka bidragen till killars idrottande.

– Precis, nu får killar och tjejer istället lika mycket, och det är inte på bekostnad av killarnas idrottande. Vi omfördelar inte, så vi tar inte från killar och ger till tjejer. Vi tillför istället extra pengar för att få ett så jämställt idrottande som möjligt, säger Andreas Hagström.

Att erbjuda bidragsformer som är anpassade för att gynna tjejer är en unik satsning. Ingen annan kommun i landet har gjort något liknande.

– Satsningen har fått ett nationellt intresse. Det är flera kommuner som hör av sig och vill komma på studiebesök eller vill att vi ska komma till dem. Jag har även blivit tillfrågad att prata om det nya bidragssystemet på Riksidrottsförbundets årsmöte som hålls i Jönköping i maj. Det känns jättekul att kunna vara i framkant i jämställdhetsfrågan, säger Andreas Hagström.

Text: Emmilie Engström