Upptäck glömda platser i Linköping

9 augusti 2019 | Uppleva & göra
Är du trött på de vanliga utflyktsmålen? Då finns det mer udda platser att besöka.

I dag är det bara ruiner kvar av det gamla sockerbruket i Ljung. Foto: Kulturarv Östergötland

Har du fortfarande semester? Eller bara en ledig kväll eller helg utan några planer? Än är inte sommaren över så här kommer tips på lite annorlunda utflyktsmål på hemmaplan.

Östergötland och inte minst Linköping är fullt av ohittade platser och delvis oberättade berättelser. Några av dessa har Kulturarv Östergötland samlat under rubriken ”Gömda och glömda platser” och passar perfekt för den lite äventyrlige som är less på de klassiska sevärdheterna.

– Det är så många spännande platser med unik historia och fina miljöer som aldrig får synas för ”de stora drakarna” stjäl allt fokus och får den mesta marknadsföringen. Med den här satsningen ville vi lyfta fram det lite undanskymda kulturarvet som samtidigt kan upplevas. Antingen genom fysiskt besök eller genom att läsa våra artiklar. En del platser är lite otillgängliga men har ändå en givande berättelse, säger Anja Praesto, verksamhetssamordnare för Kulturarv Östergötland.

Drabbisdal i Berg hade en gång i tiden en egen orden. Foto: Kulturarv Östergötland

I och runt Linköping finns flera sådana spännande platser att upptäcka som berättar om en svunnen tid och ett annat liv. En del känner du säkert till medan andra är mer okända.

– Sockerbruket i Ljung är en personlig favorit. Många svischar förbi ruinen och undrar vad det varit. Många barn tror det varit en borg. Nu ligger den där lämnad åt sitt öde och dess historia är lite vemodig. Det var en gång en misslyckad industrisatsning. Men den är väldigt charmig i sitt majestät. Ett måste för ruinromantiker! Men man bör bara se den på håll på grund av rasrisken, säger Anja Praesto.

– En annan favorit är Drabbisdal i Berg. Historia från både medeltid och 1800-tal med spår från kalkbrytningstid och en alldeles egen orden!

Text: Johan Hermansson