Hoppa till huvudinnehåll

Utdelning av två stipendier

21 november 2022 | Kommun & politik
Idag, den 21 november 2022, tillkännagavs vilka som får ta emot årets Miljö- och naturvårdsstipendium samt Stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete.

Fotbollsföreningen LBK Gottfridsberg får Linköpings kommuns stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete och föreningen Navitas får ta emot Miljö- och naturvårdsstipendiet. Foto: Fredrik Kliman

Stipendiaterna tillkännagavs på en pressträff i stadshuset. Föreningen Navitas får ta emot Miljö- och naturvårdsstipendiet som delas ut av Lars Vikinge (C), kommunalråd. Föreningens ordförande Martin Stenström närvarade på pressträffen. 

– Vi tycker det känns jättekul att vi blir uppmärksammade för det här och för det arbete vi gör. Föreningen är i en tillväxtfas just nu och försöker återhämta sig efter pandemin. Vi tycker det känns jättekul att få den här uppmärksamheten och det här stödet från kommunen, säger han.

Vilken är er förenings största utmaning?

- För oss är det nog att “keep the spirits up” att fortsätta hålla motivationen och drivet uppe. Det kommer lite tråkiga nyheter från klimatmöten ibland, men då gäller det att fortsätta hålla drivet och fortsätta göra det vi gör ändå, säger Martin Stenström. 

Stipendium till fotbollsförening

Fotbollsföreningen LBK Gottfridsberg får ta emot Stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete, som delas ut av Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande. Föreningens ordförande Lars Johansson närvarade på pressträffen. 

– Det är ett fint omnämnande för det arbete vi gör, det är kul att det uppskattas. Vi får olika kulturer att mötas på fotbollsplanen och det är alltid trevligt, säger han.

Vilken är er förenings största utmaning?

– Att få tag på bra ledare är en jätteutmaning, säger Lars Johansson.

Den 14 december 2022 kommer föreningarnas respektive representanter att närvara på Kommunfullmäktiges årliga middag för utdelning av stipendierna.

Läs mer om Linköpings stipendier via länken nedan. 

Text: Sofie Berlin

Fotbollsföreningen LBK Gottfridsberg tilldelas stipendiet för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete för år 2022 då föreningen är ett föredöme i det viktiga arbetet för ökad mångfald, integration och jämlikhet framåt i Linköpings kommun.
LBK Gottfridsberg är en fotbollsförening för barn och unga, seniorer, dam- och herr samt unga vuxna med särskilda behov. Föreningen har 360 medlemmar varav cirka 320 av dessa är aktiva spelare. Föreningen bedriver träning elva månader om året och inom föreningen finns det tio ungdomslag som spelar i serier och sammandrag/enskilda matcher.

Föreningen har upptagningsområde nära Gottfridsberg och centrala Linköping men det tillkommer fler och fler ungdomar från både Skäggetorp och Ryd. Under de senaste åren har föreningen fått många nya spelare särskilt från Skäggetorp och de beskrivs fylla en betydande funktion för ungdomar från området. Exempelvis har laget för pojkar 16 år cirka 25 spelare boende i Skäggetorp. Förra årets vinterträning förlades på Skäggetorps konstgräsplan vilket ökade tillgängligheten för barn och unga att börja träna och förenklade för klubbens medlemmar som var boende i området.

LBK Gottfridsberg har även ett lag för unga vuxna med särskilda behov som kallas “Fotboll för alla”. Laget har funnits i klubben under två och ett halvt år och är ett lag som föreningen värnar särskilt. Idag finns 20 aktiva spelare i gruppen samt åtta ledare som bidrar med ett bra jobb som utförs med stor fotbollsglädje. “Fotboll för alla” spelar sammandrag inom riksorganisation. Herrarna spelar i division fem och damerna i korpserie. Föreningen samarbetar även med KFUM Bollihop genom sitt äldsta flicklag och har gemensamma träningar med Bollihop.

LBK Gottfridsberg är en klubb som välkomnar alla barn och unga med en önskan om att så många som möjligt ska spela så länge som möjligt. Föreningen vill gärna ta hand om det engagemang och fotbollsintresse som barn och unga har, därför arbetar föreningen för att erbjuda spel och träning i klubben i så stor utsträckning det går till alla de som vill delta. Föreningen möjliggör att deltagare med olika bakgrunder möts och interagerar med varandra samt möjliggör att barn och unga som vill spela fotboll får fortsätta göra det oavsett förutsättningar, ett arbete som tydligt bidrar till det ändamål som stipendiet vill främja; mångfald, integration och jämlikhet i samhället.

Navitas är en ideell studentförening på Linköpings Universitet som i över ett decennium har arbetat med engagemangsskapande insatser inom miljö- och hållbarhetsområdet. I dagsläget har föreningen över 1 200 medlemmar och är en av Linköpings Universitets snabbast växande föreningar. Deras arbete syftar till att skapa en social plattform för att skapa ett större intresse för hållbarhet bland studenter, samt inspirera och motivera andra studenter och studentföreningar till att agera mer hållbart i sin vardag. Föreningen utgör en viktig resurs i kunskapsspridning inom hållbarhetsarbetet både på och utanför Linköpings universitet, ett exempel på det är årligt samarbete med Linköpings kommun med att anordna Globala Linköping. Navitas har också praktisk verksamhet där de bland annat driver en second hand-butik.

Att föreningen engagerat arbetar med att nå ett stort antal studenter gällande tankar och idéer om hur det är möjligt att leva mer hållbart innebär samlat en stor drivkraft för att skapa hållbara normer inom området.

Senast ändrad den 21 november 2022