Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar 16-17 år erbjuds tid för vaccination

5 augusti 2021 | Omsorg & hjälp, Covid-19
Nu erbjuds ungdomar födda 2005 eller tidigare möjlighet att boka tid för vaccination mot Covid-19. Det är Region Östergötland som ansvarar för vaccinationen och vaccineringen sker på någon av länets vaccinationscentraler.
En person ser förvånad ut.

Ökad kunskap om vaccinets goda effekter, och att vaccin som även är godkänt för unga har tagits fram, gör att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att ungdomar i övre tonåren vaccinerar sig. Bedömningen är att två doser av vaccinet ger ett gott skydd mot covid -19.

Region Östergötland ansvarar för vaccinationen i länet och det är gratis och frivilligt att vaccinera sig. Vaccinet mot covid -19 ges med en dos i taget vid två olika tillfällen.

Erbjudande per post

Under vecka 30-31 skickade Region Östergötland ut erbjudande om vaccinering via brev. Brevet innehåller information om vaccineringen samt hur man bokar tid. Brevet innehåller även en samtyckesblankett för vårdnadshavare att skriva under. Möjligheten att boka tid för vaccination för 16-17-åringar öppnas så snart breven nått ut.

Vaccineras på vaccinationscentraler

Vaccinationen kommer att ske på de vaccinationscentraler som finns i Östergötland.

– Om vaccinationstiden inträffar under lektionstid följer skolan de rutiner som finns vad gäller besök inom vården. Regionen har som mål att främst erbjuda tider som ligger utanför skoltid, exempelvis kvällar och helger, säger Åsa Strömberg, elevhälsochef, Linköpings kommun.

Under Vecka 32 kommer det att erbjudas dagtider då det fortfarande är sommarlov.

 

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: