Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen att fira nationaldagen digitalt

4 maj 2020 | Kommun & politik, Uppleva & göra
I år ställer vi om det traditionella firandet av nationaldagen den 6 juni till ett digitalt firande. Linköpingsborna bjuds in till ett firande från en trädgård i Gamla Linköping. Den nya formen av nationaldagsfirande är en lösning då coronaläget begränsar möjligheten till fysiska evenemang.

I Linköpings kommun brukar Sveriges nationaldag framförallt firas med uppträdanden och aktiviteter på Valla gård, en tillställning som tidigare år lockat runt 15 000 besökare.
I år har regeringen beslutat att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska begränsas till 50 personer. Därför har kultur- och fritidsnämnden redan nu tagit beslut om att årets nationaldag kommer att firas digitalt.

Webbsänt

Via webb har den som önskar möjlighet att vara med om firandet från en grönskande trädgård i Gamla Linköping. Det webbsända firandet kommer att börja klockan 11:00 och pågå en timma.

Det är inte exakt klart vad som kommer att ske, men tanken är att Linköpingsborna ska bjudas på högtidstal, musikunderhållning, berättelser från friluftsmuseet, samtal och flagghissning.

– Det är naturligtvis tråkigt att vårt vanliga nationaldagsfirande ställs in, men jag tror att våra kommuninvånare har full förståelse för det. Det är desto roligare att personalen på Friluftsmuseet Gamla Linköping hade en idé om digitalt firande, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur, och fritidsnämnden.

Ceremoni för nya medborgare

Även ceremoni där borgmästare Lars Vikinge (C) överlämnar en gåva till dem som har fått nytt svenskt medborgarskap och är bosatta i Linköping, ställs in. Alla personer som skulle ha uppmärksammats vid ceremonin bjuds i stället in till nästa års firande.
– Det var ett tråkigt beslut att ta, samtidigt som det var det enda rimliga beslut att ta i denna situation. Jag hoppas att alla de som sett fram mot medborgarceremonin med flaggöverlämning den 6 juni i år ändå kan glädja sig åt att bli inbjudna till nästa års ceremoni den 6 juni 2021.