Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen hem till Svenssons i 22:an

15 september 2023 | Uppleva & göra
Under början av 1900-talet var boendesituationen i Sverige på många håll riktigt usel. I Gamla Linköpings nya utställning skildras hur ett hem kunde se ut innan folkhemmet blev ett etablerat begrepp.

"Svenssons i 22:an" skildrar hur en familj kunde bo under tidigt 1900-tal i Linköping. Foto: Maria Hälleberg

Det så kallade Lofthuset, där nya utställningen “Svenssons i 22:an” visas, flyttades till Gamla Linköping 1963. Huset stod tidigare på Nygatan 22, där Grändengallerian finns idag. Redan från början fanns planer på att öppna ett museum i byggnaden, där ett skomakeri och ett fattigt arbetarhem skulle visas. Men först nu, 60 år senare, har de ursprungliga planerna äntligen kunnat förverkligas.

Två museimiljöer

Idag finns två museimiljöer i huset: en liten skomakeriutställning och ett hem från 1930-talet. Hemmet är skapat med inspiration från Ludvig (Lubbe) Nordströms bok och radioreportage om “Lort-Sverige” från 1938, då han åkte runt och dokumenterade den usla boendesituation som rådde på många håll i Sverige. 

Här kan man besöka den fiktiva familjen Svenssons lägenhet i 22:an. På innergården, som också ingår i utställningen, berättas om bostadsstandarden i Linköping och om Sveriges bostadspolitik från 1930-talet fram till 1960-talets miljonprogram.  


Så här kunde bostaden se ut. Foto: Maria Hälleberg

– Gamla Linköping, liksom många andra friluftsmuseer, har ibland, och med rätta, fått kritik för att visa en alltför idyllisk bild av historien. Med den nya miljön “Svenssons i 22:an” nyanserar vi berättelsen om livet i Linköping och andra städer i början av 1900-talet. Debatten om Lort-Sverige blev, tillsammans med andra debatter på 1930-talet, som Kris i befolkningsfrågan med makarna Myrdal, ett startskott för skapandet av folkhemmet och ett mer jämlikt samhälle, säger Tina Karlsson From, museichef, Gamla Linköping.

Senast ändrad den 14 september 2023

Senaste nytt

Så ska kommunen bekämpa välfärdsbrott
Kommunen visade upp trygghetspunkt
Internationellt pris till attraktion i Gamla Linköping
Det hände på fullmäktige i september
Efter sprängningen: Kommunen stärker upp med ordningsvakter
Omvandlingen till en tryggare och grönare Järnvägspark
Kommunen arbetar trygghetsskapande efter explosionen
Så håller du enkelt koll på din ekonomi
Lär dig mer om psykisk ohälsa
Två centrala gator grävs upp