Vårdboendet en testbädd för ny teknik

16 maj 2019 | Omsorg & hjälp
62 lägenheter, ny välfärdsteknik och toppfräscha lokaler. Nu invigs Linköpings modernaste demensboende.

Vallastadens vårdboende består av tre våningar med totalt 62 platser. Foto: Johan Sjöholm

I ytterkanten av Vallastaden har de sista flyttkartongerna precis packats upp. I huset med den rostiga plåtfasaden håller hyresgästerna på att göra sig hemmastadda. Byggandet av stans nya demensboende har pågått under två år. Lagom till invigningen är allt slutligen på plats.

– Vi har precis fått klart vårt ljusterapirum. Här kan de boende få känslan av att vara vid stranden och känna solens värme, säger Tina Jansson Carinci, verksamhetschef för Vallastadens vårdboende.

Boendet har sex avdelningar, fördelade på tre våningar med totalt 62 platser. De första hyresgästerna flyttade in redan i mitten av mars och sedan dess har boendet fyllts på.

– Nu är det fullt och vi har redan många i kö. Att det är stort behov av platser för personer med demenssjukdom råder det ingen tvekan om, säger Tina Jansson Carinci, som började sin nya tjänst i september förra året.

– Till hösten kommer vi även att starta dagverksamhet med åtta platser för personer med demenssjukdom men som fortfarande bor hemma.
 

Tina Jansson Carinci är verksamhetschef för det nya boendet. Foto: Emmilie Engström

Testbädd för ny teknik

Varje lägenhet är utrustad med surfplattor, som är ett hjälpmedel både för personal och hyresgästerna. Via plattan kan vårdpersonalen ta del av levnadsberättelser och genomförandeplaner, och de boende kan använda tekniken till att fotografera, rita och prata via Skype med anhöriga.

– Surfplattor ingår i stort sett på alla boenden numera men Vallastadens vårdboende är uttalat att vara en testbädd för ny välfärdsteknik, så vi kommer att få prova på olika digitala lösningar. Forskare från Linköpings universitet är delaktiga i det arbetet, säger Tina Jansson Carinci.
 

På innergården finns både orangeri och promenadslinga. Foto: Johan Sjöholm

Balansövningar i trädgården

Ute på gården finns ett orangeri. Golvet är utrustat med värmeslinga så att det även kan utnyttjas vintertid.

– Vi har också bevarat en del av skogen bakom huset. Här har vi gjort en asfalterad promenadslinga med olika stationer för balansövning. Vi har satsat lite extra på just utemiljön eftersom det är viktigt att kunna vistas i naturen för att må bra. 

Text: Emmilie Engström