Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Varuintaget har fått en ny roll

18 januari 2021 | Förskola & utbildning, Covid-19
Normalt lagas det mat till cirka 2 000 personer i köket på Birgittaskolan/Kunskapsgallerian. Nu – i pandemitider – är det betydligt färre, istället görs det matlådor.
Andreas Eklöf, kock på Birgittaskolan/Kunskapsgallerian

Andreas Eklöf, kock på Birgittaskolan/Kunskapsgallerian

För eleverna på gymnasiet har terminen inletts med studier på distans. Därför erbjuder Linköpings kommun alla som går i en kommunal skola att hämta gratis lunchlådor. Eleven kan välja den skola som ligger närmast bostaden, han eller hon gör sin beställning i förväg och hämtar sen maten måndag och onsdag.

Birgittaskolan

Andreas Eklöf är kock på Birgittaskolan/Kunskapsgallerian. Visserligen har de inga elever i skolan, men de lagar mat till grundskoleeleverna i både Vidingsjö- och Hagbyskolan. Därtill kommer den helt nya uppgiften att göra matlådor.

– Det har gått bra, vi vet i förväg hur många vi ska göra. Det gäller bara att få tag i tillräckligt med matlådor, säger han.

Eleverna kommer till matsalens varuintag på Klostergatan 49 och får sina lådor vid dörren, allt för att minska risken för smittspridning.

Eleverna i Linköpings kommun har 26 olika kök att välja på och under de första dagarna slumpade det sig så att flest elever valde att hämta sin mat på Berzeliusskolan. Cirka 10 procent av alla matlådor hämtades där.

– Nu är det egentligen inget stort problem med trängsel eftersom hämtningarna är utspridda på 26 olika kök, men fler elever får gärna hämta på Birgittaskolan, säger Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildning.

Fler än väntat

I övrigt är gymnasieelevernas val av skolkök väl spritt över kommunen, från Askeby eller Brokind till Nykil och Ljungsbro.

Alla gymnasieelever utnyttjar dock inte erbjudandet, det är bara cirka 30 procent av eleverna som hämtar mat. Det är ändå en högre siffra än väntat. Prognosen – som baseras på erfarenheter från andra kommuner – var att cirka 10 procent av eleverna skulle nappa på erbjudandet.

Elever som bor i Linköping men studerar på en kommunal skola i en annan kommun i Östergötland omfattas också av erbjudandet.