Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Veteraner får eget minnesmärke

29 maj 2020 | Kommun & politik
Linköpings kommun har färdigställt sitt arbete med inrättningen av ett minnesmärke tillägnad militära och civila utlandsveteraner. Märket blir en plats för sorg och saknad, men också för hopp och läkning.
Hans Zettby, veteran, intill minnesmärket.

Hans Zettby, veteran, intill minnesmärket. Foto: Linnéa Hellqvist

Intill skogen vid Infanterivägen 6, söder om Grenadjärvallen, är minnesmärket i brons placerat med en liten distans ut från berghällen. Ingraverat på plattan finns text och en symbol av en duva.

Minnesmärket har inrättats av Linköpings kommun för att sprida kunskap om veteraners insatser, men också för att ge Linköpingsbor en möjlighet att delta i högtidlighållandet av veteraner på Veterandagen den 29 maj.
– En plats för att minnas och att hedra dagens och framtida veteraner är viktigt, särskilt i Linköping som historisk, nuvarande och framtida garnisonsort. Linköping är stolt över sina veteraner och har skapat platsen tillsammans med veteranerna, säger Paul Håkansson, kommundirektör.

Konstverket

Veteranen Hans Zettby har tidigare skickat in ett Linköpingsförslag om en minnesplats.
– Då Linköpings kommun profilerar sig som en kommun med många konstverk torde ett vackert minnesmärke för veteraner fylla dubbla funktioner, både som utsmyckning samt som minnesmärke.

Minnesmärket i brons är placerat på berget.

Tacksamhet

Hans Zettby är tacksam att minnesmärket nu är på plats.
– Vi som har varit ute i internationell tjänst har ett behov av samhörighet och någonstans att samlas. För veteraner är ett monument en oerhört viktig symbol, som är svår att förstå för den som inte själv är i det, därför är vi verkligen tacksamma. Minnesstenen blir en plats där veteraner och anhöriga kan minnas sårade och stupade kamrater och känna en erkänsla och respekt från samhället.

En invigning var planerad på Veterandagen den 29 maj men kommer på grund av coronapandemin att skjutas fram till nästa år.

Text och foto: Linnéa Hellqvist 

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: