Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ta chansen att bli mentor och hjälp en ung människa

27 augusti 2020 | Omsorg & hjälp
Vill du lära dig mer om att vara ung idag och hjälpa en ung människa att hitta nya vägar in i samhället? Då kan mentorskap vara något för dig. Ta chansen och ansök nu.
Johanna Palmstierna

Johanna Palmstierna, projektledare för mentorsprojektet. Foto: Johanna Palmstierna

FoU-centrum startade under hösten 2019 EU-projektet Rethink. Syftet med projektet är att tänka nytt kring hur man genom jobb, hobbyer och på andra sätt kan få ut unga vuxna med psykisk ohälsa in i samhället. 

-Vi gör detta för att minska den sociala exkluderingen i samhället för unga vuxna med psykisk ohälsa. Vi vill få dem att känna sig mer sedda och inkluderade genom att ge dem individbaserat flexibelt stöd som kan komplettera annat professionellt stöd som de redan har, säger projektledare Johanna Palmstierna.

Sverige och Lettland

I år ska 20 unga vuxna i Linköping och 20 i Zemgale i Lettland delta i projektet. De ska under året få chansen att nå fram till en mer meningsfull, hanterbar och begriplig tillvaro tillsammans med professionella stödjare och mentorer från sina respektive länder.

En mentor är tänkt att ha en annan roll än de som arbetar professionellt med ungdomarna. Mentorn kan exempelvis fungera som kompis, extraförälder storasyskon eller som en annan typ av släkting.

Det kan också vara så att man delar intresset för någon hobby. Man kan ha en roll som liknar kontaktpersonens eller vara handledare på en arbetsplats.

Unik

Varje ungdom är unik och därför finns det inte någon universallösning som funkar för alla och det innebär också att en mentorsroll kan se olika ut beroende på vilket behovet är.
–Vi fokuserar på det som fungerar i tillvaron och har inte krav på prestation. Men vi jobbar med eget ansvar för att bygga upp den egna självtilliten och styrkan. Du som mentor behöver vara tålmodig, positiv och stå stadigt med båda fötterna på jorden, säger projektledare Johanna Palmstierna.

Miniintervju

Du som tycker att detta låter intressant kommer att få komma på en miniintervju via Skype eller något liknande verktyg. Du kommer också att få delta i några utbildningstillfällen för att få kunskap om målgruppens situation och behov.

Som mentor förväntas du träffa din ”adept” ungefär två gånger per månad från september till och med mars. Du kommer att få delta i nätverksträffar i början, mitten och slutet av projektet.
Arvode är 2 500 kronor för mentorsuppdrag. 500 kronor av dessa är vikta till gemensamma aktiviteter.
-Det blir förmodligen en vinn-vinn-situation då du får chans att lära dig mer om att vara ung idag och får perspektiv på din egen tillvaro genom den ungas situation, säger Johanna Palmstierna.

Projektet finansieras av en EU-fond Interregional central baltic (Östersjöprogram).

Kontakt: johanna.palmstierna@linkoping.se

Text: Eva-Karin Strand Wåtz

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: