"Vill vara med och göra skillnad"

19 december 2018 | Omsorg & hjälp
Den 5 december firas Internationella frivilligdagen. En dag med syfte att lyfta fram och hylla allt ideellt arbete som görs världen över. Linköpings kommun vill i samband med dagen rikta ett stort tack till alla medborgare som gör en frivillig insats.
Representanter från Frivilligcentrum står på Stora torget

– Tack vare alla frivilliga krafter blir vårt samhälle starkare. Därför känns det väldigt bra att få uppmärksamma alla Linköpingsbor som ger av sin tid och erfarenhet. Till dem vill jag rikta ett särskilt tack, ni är viktiga, säger Mikael Sanfridson (S).

Frivilligcentrum i Linköping arbetar aktivt med att sprida information om var det finns behov av frivilliga insatser och hur invånarna kan engagera sig.

– Vårt huvudområde är de kommunala frivilliga uppdragen som kontaktperson, kontaktfamilj, familjehem och godemän. Man kan lägga till förvaltare och det finns även jourhem. Kontaktperson kräver minst tidsinsats och familjehem och jourhem kräver mest, säger Andreas Thander, resurssamordnare på Frivilligcentrum i Linköping.

Många mår bättre

Andreas Thander och hans kollega Mattias Eriksson beskriver att bakgrunden till att människor vill engagera sig ideellt ofta är att man vill vara med och göra skillnad. De pekar även på att det ger oerhört mycket tillbaka för den som ställer upp.

– Många som har ideella uppdrag uttrycker att de mår bättre när de får vara i uppdrag och hjälpa till på olika sätt och också att de tycker att det är väldigt meningsfullt att hjälpa till. Grunden att gå in i ett ideellt uppdrag handlar mycket om lust och glädje, säger Mattias Eriksson, resurssamordnare på Frivilligcentrum i Linköping.

– Och för den som får hjälp så kan det vara avgörande i livet. Det är inte bara en gång som jag har sett intervjuer med folk som har haft det tufft i livet, som säger ”Det fanns ett tillfälle när det vände för mig och det var när jag fick komma till familjen Olsson i Linghem” eller vad det kan vara, säger Andreas Thander.

Stort engagemang

Mattias och Andreas beskriver att vi är duktiga på att ställa upp på frivilliga uppdrag i Sverige. De berättar om forskning från Ersta Sköndals högskola som säger att 53% av svenskarna engagerar sig ideellt och att varannan vuxen svensk engagerar sig ideellt, i snitt 15 timmar i veckan.

För den som är nyfiken på ett av kommunens frivilliga uppdrag så finns det möjlighet att träffa Mattias och Andreas på torsdag den 6/12, mellan klockan 15.00 och 17.00. Då finns de på plats vid ingången till parkeringshuset Druvan. De berättar om de uppdrag som finns nu och bjuder på kaffe och pepparkaka.

Det arrangeras också informationskvällar löpande. Mer information finns även på linkoping.se/frivilligcentrum.