Årets Globala Linköping fokuserar på frihet

7 november 2018 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Föreläsningar, dans, mat och mode. Årets upplaga av Globala Linköping har ett späckat program som pågår den 10-24 november.

Globala Linköping arrangeras sedan 2013 av Linköpings kommun och biståndsmyndigheten Sida. Men även många andra aktörer är med. Syftet med satsningen är att fler ska intressera sig för global utveckling och minskad fattigdom. Samtidigt handlar det om att belysa lokala frågor som hänger ihop med resten av världen.

Årets tema är frihet, vilket kommer att genomsyra flera av programpunkterna. Dessutom kommer andra frågor inom global utveckling att beröras – till exempel klimat och hållbarhet. Evenemangets två veckor innehåller ett program för allmänheten, ett program för gymnasieskolan och ett program på universitetet som också är öppet för alla.

Nicklas Alsö, projektledare på Linköpings kommun, hoppas att många ska vara intresserade.

– Just nu har vi en medievärld som känns lite dyster när det gäller vår miljö. Då kan Globala Linköping sända ut signaler om att alla kan vara med och göra något. Du kan till exempel cykla till jobbet eller intressera dig för vegetarisk mat och återbruk. Det kan vara spännande att upptäcka att det finns alternativ till den vardagliga konsumtionen, säger han.

Samtal i Skäggetorp

I programmet för allmänheten finns bland annat en eftermiddag i frihetens tecken den 18 november. Då kommer konferencieren Frida Knutsson att samtala om hållbarhet och frihet med inbjudna gäster i Skäggetorps centrum. Dit kommer till exempel Indira Stefanovic som berättar en historia om krig, flykt och integration. Indira är även ordförande för Byrån mot diskriminering. Andra gäster är Björn-Ola Linnér, klimatprofessor vid Linköpings universitet, Roshan Malalatunga, hotelldirektör på Scandic Linköping, Fredrik Wadström, journalist på Sveriges radio och Ghyslaine Nindorera, anställd vid Byrån mot diskriminering. Under eftermiddagen blir det också mat, trumspel, dans och måleri.

Föreläsningar och dans

Den 19 november kan du få en inblick i en annorlunda satsning av IM, Individuell människohjälp. Hösten 2016 lanserade IM en metall gjord av nedsmälta illegala vapen: Humanium Metal. På Stadsmissionens kafé berättar projektledaren för Humanium, Simon Marke Gran, mer om detta.

Andra exempel från programmet är fotoutställningen Survivors, föreläsningar om skogsbruk och hållbar konsumtion, samtal om frihet, dansföreställning och modevisning med fokus på hållbarhet.

På Globala Linköpings sida hittar du hela programmet.

Nicklas Alsö, miljösamordnare, nicklas.also@linkoping.se, 013-20 53 49

Sofie Berlin

Vik. mediekommunikatör

Skicka e-post till Sofie Berlin

E-post: sofie.berlin@linkoping.se

Telefon: 072-468 08 77

Senast uppdaterad den 7 november 2018