Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ökad trygghet genom fler ordningsvakter

19 augusti 2019 | Pressmeddelande från Linköpings kommun – Politik
I samband med att stadsfesten inleds kommer Alliansens satsning på ökad trygghet att synas i form av ordningsvakter som nu kommer att finnas på plats i stadskärnan.

Linköping är generellt sett en trygg kommun, men vi vet att många invånare, framförallt kvinnor och äldre, undviker vissa platser kvällstid. Så ska det inte behöva vara, det begränsar människors rörlighet. Linköping ska vara en trygg kommun. För att öka tryggheten kompletterar kommunen nu polisens arbete med ordningsvakter som kommer att arbeta i stadskärnan med start denna vecka då både stadsfesten och insparksaktiviteterna kommer att ske. Det är viktigt att även polisen fortsätter att förstärka sina insatser.

– Ordningsvakterna är en viktig satsning för att öka tryggheten i city och jag är därför glad över att de nu kommer att börja arbeta för en säkrare och tryggare stadskärna, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi behöver hjälpas åt för att skapa trygghet i kommunen och avlasta polisen. En del i arbetet med att öka tryggheten och friheten för Linköpingsborna är ordningsvakter som kommer fokusera på problem som medborgarna upplever samt arbeta med att efterleva våra lokala ordningsföreskrifter. Ordningsvakterna påbörjar sitt arbete i samband med skolstarten och kommer finnas tillgängliga för ungdomarna under insparksaktiviteterna som en del i att de ska gå lugnt och sansat till, säger Åsa Wennergren (L), ordförande Bildningsnämnden.

Utöver trygghetsarbetet kommer ordningsvakterna även bland annat bevaka kommunala fastigheter, rapportera skadegörelse, kunna utföra första hjälpen, följa upp efterlevnaden av rökförbudet och kontrollera efterlevnaden av lokala ordningsföreskrifter.

Niklas Borg (M)

Kommunalråd och Kommunstyrelsens ordförande

Till e-postformulär för Niklas Borg (M)

E-post: niklas.borg@linkoping.se

Telefon: 013-20 50 95

Åsa Wennergren (L)

Kommunalråd

Till e-postformulär för Åsa Wennergren (L)

E-post: asa.wennergren@linkoping.se

Telefon: 013-20 75 74

Senast uppdaterad den 19 augusti 2019

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: