Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Vi vill få män som utövar våld att söka hjälp

23 november 2020 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Kan du stå för vad du gör när ingen ser på? Med kampanjen Ta snacket vill flera aktörer i regionen öka kunskapen om och förebygga våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck.

Ta snacket är en kampanj som vänder sig till personer som utövar våld i en nära relation. Kampanjen vänder sig primärt mot män då det är de som står för en stor del av våldet. Den pågår 23-29 november i samband med en vecka fri från våld.

– Förra året lanserade vi i Linköping initiativet Ta snacket och nu har fler anslutit sig till den. Syftet är att belysa de problematiska och destruktiva beteenden och strukturer som leder till våld i nära relationer. I år är vår främsta målgrupp våldsutövande fäder, säger Åsa Åbom, utvecklingsstrateg på Linköpings kommun och en av initiativtagarna till kampanjen.

Målet med kampanjen är att få våldsutövare att förstå att de behöver ta ansvar för att förändra sitt våldsamma beteende och att det finns hjälp att få. Kampanjen ska också få fler män att fundera på hur de kan bidra till att ändra strukturer och mansnormer.

De som står bakom årets kampanj är kommunerna Linköping, Norrköping, Mjölby, Motala och Vadstena samt Länsstyrelsen i Östergötland, Region Östergötland, Stångåstaden, Försäkringskassan, Svenska kyrkan, Kvinnojouren Ellinor, Tjejjouren Beata, MÄN, Novahuset och Stadsmissionen i Linköping.

En kampanjfilm om våld i hemmet kommer att rulla på Youtube, Google Display och tasnacket.nu. Kampanjen syns även i de olika aktörernas kanaler. Under veckan hålls föreläsningar och samtal på temat. Dessutom finns det diskussionsmaterial för den som vill lyfta frågan på sin arbetsplats eller i andra sammanhang. 

Allt material och mer information finns på www.tasnacket.nu 

På webbsidan finns även fjolårets kampanjfilm som nyligen vann guld i Publishingpriset i kategorin opinionsfilmer. 

 

Åsa Åbom, tfn 013-29 40 95, asa.abom@linkoping.se

Senast uppdaterad den 23 november 2020