Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Här är årets kulturstipendiater och pristagare

17 december 2020 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Idag tillkännagavs det vilka som tilldelas Linköpings kommuns kulturstipendier 2020. Sedan 1963 har kulturstipendier delats ut årligen. 1985 tillkom honnörsstipendiet och sedan 2016 har även Lyra-priset tillkommit.

– Det är lika ärofyllt varje år att få dela ut kulturstipendierna. Det är viktigt att synliggöra både de som är på uppåtgående i branschen och de som varit med i kulturlivet ett tag. De förtjänar att bli sedda och firade för deras insatser, säger Gustaf Appelberg, (L) ordförande i kultur- ochn fritidsnämnden.

Kulturstipendium

Linköpings kommuns kulturstipendium kan delas ut:

  • till den som utfört en förtjänstfull insats inom vetenskap, litteratur, konst, musik, teater, journalistik eller folkbildning.
  • till den som efter kulturell gärning inom annat område är förtjänt av särskild belöning.
  • som hjälp till fortbildning till den som visat särskilda förutsättningar för insatser inom ovan uppräknade områden.

Ett kulturstipendium brukar delas ut till den som är i början av sitt kulturutövande. Beloppet varierar varierar år från år. Det aktuella beloppet i år är 25 000 kronor per person.

Honnörsstipendium

Honnörsstipendium har delats ut sedan 1985 och Tage Danielsson var den första pristagaren. Det är kommunens uppskattning till personer som utfört en mångårig kulturverksamhet i Linköping.

Honnörsstipendiaterna erhåller endast äran och får en plakett med namn ingraverat orden ”Mångårig kulturell gärning” samt diplom. Honnörerna är som regel lite äldre personer som under många år gjort viktiga insatser i kulturlivet i vid mening.

Lyrapriset

Sven Lyra-priset består förutom äran av en konstnärligt utförd purjolök. Priset delas ut för att levandehålla minnet av Sven Lyra. Det ska också uppmuntra kulturutövare som verkar i Sven Lyras anda, samt visa betydelsen och nödvändigheten av fri kultur. 

Kulturprofilen Sven Lyra delade ofta ut riktiga purjolökar till människor som han tyckte hade gjort sig förtjänta av det. I år har konstnären Thomas Edetun gjort Purjolöken.

 

Årets pristagare och motiveringar

 

Kulturstipendiater:

Diyari Mahmoud

Diyari Mahmoud får Linköpings kommuns kulturstipendium 2020 för sin förmåga att se och fånga den komiska potentialen i mänskliga beteenden. I den framgångsrika skrattspegel han håller upp mot världen verkar han även för ökad förståelse för kulturella olikheter. Han är en humorist i humanismens tjänst!

Matilda Larsson

Matilda Larsson tilldelas Linköpings kommuns kulturstipendium för sina svenska och internationella framgångar inom dans och koreografi. Med dansen som ett ordlöst språk och en visuell berättarteknik överbryggar hon språkbarriärer och har förmågan att väcka känslor och skapa upplevelser hos alla som ser henne uppträda. 

 

Honnörstipendiater:

Stina Bond

Stina Bond får Linköpings kommuns honnörsstipendium 2020 för de betydande insatser hon under många år har gjort för Linköpings ungdomskultur, i synnerhet frågor som rör unga tjejer. Under yrkestiteln “sakkunnig i ungdomsfrågor” har det funnits ett otroligt engagemang; en ständigt brinnande och till synes aldrig fladdrande ljuslåga som påverkat och inspirerat omgivningen. 

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft erhåller Linköpings kommuns honnörstipendium på grund av de brott han har begått. Närmare bestämt de mord han i sin författargärning har gjort sig skyldig till. I romanerna om Malin Fors har han kombinerat olidlig spänning med ingående litterär skildring av födelsestaden Linköping. 

Bruno Andersson

För sin mångåriga insats som musikalisk mångsysslare erhåller Bruno Andersson Linköpings kommuns honnörstipendium 2020. Det brinnande och livslånga intresset för musik har gjort honom till en engagerande förmedlare av musik, där skivbutiken Skivcity, bandet Bar Quartet och radioprogrammet Jazzbiten har varit några av de många strängarna på lyran. 

 

Sven Lyra-priset:

Vinnare av Sven Lyra-priset 2020 är filmaren Björn Rallare, en framträdande aktör i Linköpings kulturliv. Med eller utan filmkamera syns han verka, överallt och hela tiden.

Som filmare kombinerar Rallare den erfarnes professionalitet med artistens finkänslighet. En värdefull egenskap är också hans obändiga - och ovanliga -  envishet som kan förvandla avslag till framgång. Hans gärning visar att ett inledande “nej tack” i slutändan kan leda till medverkan i 30 filmfestivaler, och att ett legendariskt dunderfiasko kan transformeras till dito succé.

 

Fredrik Kliman

Gruppchef nyheter och media

Till e-postformulär för Fredrik Kliman

E-post: fredrik.kliman@linkoping.se

Telefon: 072-593 87 55

Gustaf Appelberg (L)

Ordförande kultur- och fritidsnämnden

Till e-postformulär för Gustaf Appelberg (L)

E-post: Gustaf.appelberg@linkoping.se

Telefon: 070-444 10 46

Senast uppdaterad den 17 december 2020