Hoppa till huvudinnehåll

Minskat elevunderlag orsak till nedläggning av skolor och förskolor

16 mars 2023 | Pressmeddelande från Linköpings kommun – Politik
På grund av färre elever i skola och förskola föreslås elva förskolor och tre grundskolor i kommunen läggas ned. Syftet är att frigöra resurser till undervisning istället för tomma lokaler.

Att det föds färre barn och att invandringen minskar gör att betydligt färre barn än förväntat behöver förskole- och skolplats i Linköping. Det innebär att kommunen idag betalar för tomma lokaler med resurser som istället kan läggas på personal.

– Det här är inga lätta beslut att fatta men vi vill att kommunens pengar ska användas till personal på förskolor och skolor istället för att läggas på tomma lokaler, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

"Vi kommer göra allt vi kan"     

I dagsläget finns lediga platser på en lång rad förskolor och grundskolor i kommunen. Med förslaget om nedläggning minskar överkapaciteten av platser samtidigt som fler förskolor och skolor fylls. Det ger bättre förutsättningar för god personaltäthet. 

– Vi kommer göra allt vi kan för att övergången till de nya skolorna och förskolorna ska bli trygg och smidig. Till personalen vill jag vara tydlig med att ni behövs även framöver. Vi har för mycket lokaler, inte för mycket personal, säger Elias Aguirre (S).

Extra omgång för skolönskemål

Förskolebarnen som berörs av nedläggningarna kommer erbjudas plats på andra förskolor. På förskolorna som stängs 2023 kommer alla barn flytta till en och samma förskola, så länge inte vårdnadshavaren gör ett annat val. För skoleleverna kommer en extra omgång av önskemål av skola hållas för att ge alla chans att önska skolor de vill till. 

– Det här förslaget innebär att vi fortsatt kan ha skolor och förskolor med en stor geografisk spridning, och inte bara i tätorten Linköping. Det är viktigt i en stor landsbygdskommun som Linköping, avslutar Elias Aguirre (S). 

Beslutet väntas fattas på barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 23 mars.

Information om pressträff med rektorer

Rektorer/ansvariga för samtliga skolor och förskolor som föreslås läggas ned finns tillgängliga för intervjuer med media under torsdagseftermiddagen. Det sker på en gemensam pressträff kl 13.30 torsdag 16/3.

Pressträffen sker på Utbildningsförvaltningen, Apotekaregatan 13c, lokal Lagmannen. Anmäl ert deltagande till [email protected] senast 12.30.

 

Fakta:

Förskolor som läggs ned

2023:
Brigadgatan 18, Garnisonen
Brunnsgatan 2, Innerstaden
Klockaregården 36, Skäggetorp

2024:
Stenbrötsgatan 5, Gottfridsberg
Skäggetorp C 30 A, Skäggetorp
G:a Kalmarvägen 5 A, Slaka
Teknikringen 18, Mjärdevi
Tingsvägen 2A, Jägarvallen

Bigarråvägen 3, Sturefors
Gryningsgatan 5, Haninge
Nybrovägen 1, Harvestad

Förändringar inom grundskolan

Nedläggning

2023:

Fredriksbergsskolan, Ekholmen

Atlasskolan, Garnisonen

2024:

Rappestad skola, Rappestad

Avveckling av lokaler

2023:
Ljung, idag en del av Ljungsbro skola

Paus av skolbygge
Nya Kungsberget åk 7-9, Tannefors

Senast uppdaterad den 16 mars 2023