Hoppa till huvudinnehåll

Kommunen lämnar samarbete kring personer som vistas tillfälligt i Sverige (uppdaterad med rätt summa)

17 maj 2023 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
För att inte gynna ett växande parallellsamhälle kommer Linköpings kommun lämna ett partnerskap som ger stöd åt människor som vistas tillfälligt i Sverige och Linköping.

Sedan 2018 finns ett samarbete mellan Linköpings kommun, Linköpings Stadsmission och Linköpings Domkyrkopastorat som regleras i en så kallad IOP - Idéburet Offentligt Partnerskap. Målgruppen är människor som vistas tillfälligt i Sverige och som lever i ekonomisk utsatthet. Personerna får bland annat stöd i form av mat och rena kläder.

Eftersom det framkommit att en stor del av personerna som tar del av insatserna varken jobbar, studerar eller har giltiga skäl att vistas i Sverige, kommer kommunen att lämna samarbetet.

– Vi kan inte införa nolltolerans mot olovliga bosättningar ena dagen och samtidigt ge stöd åt människor som är en del i hela den problematiken, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Det finns flera utsatta EU-medborgare och papperslösa som till och från befinner sig i Linköping, vilket i sin tur ökar risken för ett växande parallellsamhälle.

– Eftersom vårt välfärdssystem bygger på att stödja människor som har rätt att vistas i Sverige behöver vi följa upp att det också sker i praktiken, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Den totala årliga kostnaden som kommunen sparar genom att lämna samarbetet uppgår till
1 000 000 kronor. Beslutet väntas fattas på social-och omsorgsnämndens sammanträde den 24 maj.

Kristina Edlund (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Till e-postformulär för Kristina Edlund (S)

E-post: [email protected]

Telefon: 0722-40 07 40

Annika Krutzén (M)

Ordförande social- och omsorgsnämnden, kommunalråd

Till e-postformulär för Annika Krutzén (M)

E-post: [email protected]

Telefon: 013-20 62 18

Senast uppdaterad den 17 maj 2023