Hoppa till huvudinnehåll

Ökat trygghetsarbete vid Linköping Arena

29 maj 2023 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Sedan i vintras har kommunen tillsammans med polisen arbetat mer fokuserat för att öka tryggheten i området runt Linköping Arena (Bilbörsen arena). Sedan 25 maj finns bland annat kommunala ordningsvakter på plats olika tider på dygnet.

Linköping arena bytte namn till Bilbörsen arena i april 2023.

De senaste åren har polisen relativt ofta varit i kvarteret, framför allt på kvällarna efter skoltid. Det har bland annat handlat om misstankar om narkotikamissbruk, stölder och skadegörelse, men också om en del grövre brott.

För att öka tryggheten i området startade kommunen i januari en samverkansgrupp med berörda kommunala förvaltningar, polis och fastighetsägare. Tillsammans genomfördes bland annat en trygghetsvandring för att se vad som kunde göras.

– Ska vi lyckas i trygghetsarbetet måste vi orka sätta in både hårda och mjuka åtgärder. Alltifrån bättre belysning till ökad närvaro av polis och ordningsvakter, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Åtgärderna handlar om alltifrån bättre belysning till trevligare miljöer. Men också om ett tätare informationsutbyte mellan parterna som har verksamhet i området, och ökad närvaro från kommunens trygghetsresurser, som områdesteam och väktare.

– Som kommun behöver vi samarbeta med både polis och fastighetsägare om vi ska få märkbara resultat i trygghetsarbetet. I det här fallet har vi snabbt kunnat sätta in ett antal konkreta åtgärder, vilket jag tycker är bra, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande. 

Förutom fotbollsverksamheten med tillhörande faciliteter för flera idrottsföreningar, finns flera andra verksamheter i kvarteret. Kommunen driver Arenaskolan som är ett högstadium med cirka 550 elever. I arenans hörn finns även torn med bostäder och kontor. Linköpings kommun hyr lägenheter där för att kunna hjälpa personer som är i behov av särskilt stöd. Utöver detta finns också ett lägenhetshotell och ett gym i området.

– Vi ser väldigt positivt på samverkan och det engagemang som finns i gruppen, säger kommunpolis Elin Claesson.

Mer information: https://www.linkoping.se/nyheter/nyheter/okad-trygghet-vid-linkoping-arena/

 

Kristina Edlund (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Till e-postformulär för Kristina Edlund (S)

E-post: [email protected]

Telefon: 0722-40 07 40

Niklas Borg (M)

1:e vice ordförande för kommunstyrelsen

Till e-postformulär för Niklas Borg (M)

E-post: [email protected]

Telefon: 070-815 49 73

Elin Claesson

kommunpolis

Telefon: 114 14

Senast uppdaterad den 29 maj 2023