Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Att bo i vårdbostad

Vårdbostad är ett så kallat särskilt boende med tillgång till personal under hela dygnet. I nära anslutning till vårdbostaden finns gemensamma utrymmen för måltider och samvaro.

En vårdbostad är en liten lägenhet om cirka 35 kvadratmeter. Du har eget hyreskontrakt på lägenheten. I bostaden finns egen dusch och toalett, samt oftast tvättmaskin och torkmöjlighet. Dessutom finns ett litet pentry. I nära anslutning till vårdbostaden finns gemensamma utrymmen för måltider och samvaro. Tillgång till personal finns under hela dygnet. I lägenheten finns trygghetslarm.

När man bor i vårdbostad finns det möjlighet att delta i olika aktiviteter på boendet, till exempel musikunderhållning, gymnastik eller tidningsläsning. Den som bor i vårdbostad erbjuds möjlighet till promenader varje vecka samt utevistelser.

I vårdbostäder ingår alla måltider, inklusive mellanmål. Utöver att maten ska vara god och vällagad så är det viktigt att det är trevligt vid måltiderna. Om man har behov av specialkost eller dietkost får man det utan extra kostnad.

När du bor i en vårdbostad har du tillgång till hemsjukvård under hela dygnet. På boendet finns det en ansvarig sjuksköterska. Hemsjukvård kan ges av sjuksköterskan eller av undersköterska. Hemsjukvård kan ges under hela dygnet. Det innebär att du kan få medicinsk vård i din vårdbostad. Det är primärvårdens läkare som ansvarar för läkarinsatser. Rehabiliteringen syftar till att behålla det friska så länge som möjligt. Den som till exempel har behov av gångträning kan få hjälp med det av personalen.

Hur gör vi om vi är gifta/sambo och båda behöver vårdbostad?

Ni kan söka ett dublettrum på samma vårdboende. Alla vårdboenden har inte dublettrum så kontakta äldrelotsen för mer information.

Får jag bo tillsammans med min partner som inte behöver vård?

Om du har en partner som inte har ett vårdbehov kan du ansöka om att din partner får flytta till samma lägenhet som du utifrån den så kallade parbogarantin. Kontakta äldrelotsen för mer information.

Har du hemtjänst eller trygghetslarm ?

Om du har hemtjänst berätta för hemtjänsten att du ska flytta, samt när och vart. Har du trygghetslarm, ska detta lämnas tillbaka när du flyttar. Trygghetslarm finns i din vårdbostad. Du ska även få tillbaka dina nycklar från den utförare fått hemtjänst av. Prata med din biståndsbedömare om du är osäker på vem du ska kontakta.

Har du hemsjukvård ?

Har du hemsjukvård ska du meddela dit att du flyttar. De tar kontakt med ansvarig sköterska i din nya bostad så att du får den medicinska hjälp du behöver. Berätta för sköterskan i ditt nya boende vilken vårdcentral du tillhör och namnet på din läkare.

Hur gör jag med hjälpmedel ?

Du som har rullstol tar med dig den till vårdboendet. De hjälpmedel du har lånat kan du ta med dig till ditt nya boende, med undantag för förskriven vårdsäng och personlyft som ska återlämnas. Vårdsäng finns på boendet.

Tänk på att:

 • säga upp hyreskontraktet eller sälja den gamla bostad
 • göra adressändring hos Skatteverket
 • kontakta pensionsmyndigheten för eventuellt bostadstillägg
 • vi rekommenderar alla att teckna hemförsäkring
 • om du vill ta med en fast telefon - kontakta ansvarig för boendet för information

Vad ska jag ta med mig?

Det kan vara bra att besöka din nya bostad så att du vet vad du behöver ta med dig. Du kan med all sannolikhet inte ta med dig allt från ditt tidigare hem. Försök tänka till ordentligt, vad det är du tycker extra mycket om.

Bra att ta med vid flytt:

 • Möbler och gardiner.
 • Sängkläder, inklusive kudde och täcke.
 • Handdukar.
 • Lampor, tavlor med mera. Det kan vara klokt att undvika att ta med mattor med tanke på fallrisken.
 • Hygienartiklar och annat förbrukningsmaterial, till exempel toalettpapper och tvättlappar.
 • Städutrustning och rengöringsmedel.
 • Eventuella mediciner.
 • Radio och TV.
 • Eventuellt fast telefonabonnemang. Kontakta verksamhetsansvarig för boendet för mer information.
 • Eventuell prenumeration på tidning.
 • Album, fotografier och andra personliga tillhörigheter.

Personalen på vårdboendet kan ge dig fler praktiska tips.

Kan jag få hjälp med flytten?

Du ansvarar själv för flytten och för eventuell bokning av flyttfirma. Viss hjälp kan ges på plats i boendet av personalen. Kontakta verksamhetsansvarig för boendet för mer information.

Får jag måla eller tapetsera om i lägenheten på vårdboendet?

Stäm av detta med personalen på vårdboendet. Det kan vara möjligt för dig att få tapetserat mot att du själv står för kostnaden.

Synpunkter och klagomål 

Vi vill veta om du inte är nöjd. Vi gör allt vi kan för att rätta till fel och brister. Vi vill med din hjälp förbättra våra verksamheter. Vänd dig i första hand till den som är verksamhetsansvarig på boendet. Du kan även skriva ned dina synpunkter i kommunens klagomålsbroschyr eller vända dig till kommunens äldreombudsman eller äldrelotsar. 

Äldrelots

Vi tar endast emot bokade besök. Du kan kontakta oss via telefon eller e-post. Du kan också vända dig till Kontakt Linköping.

Har du handlingar som ska lämnas in kan du göra det hos Kontakt Linköping eller i postlådan som finns hos Social- och omsorgsförvaltningen på Barnhemsgatan 2.

Till e-postformulär för Äldrelots

E-post: aldrelots@linkoping.se

Telefon: 013-20 64 01
Telefontid: Måndag-fredag 09.00-12.00

Besöksadress: Barnhemsgatan 2 (se karta) Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Besöksadress : Barnhemsgatan 2 Öppettider: Vi tar endast emot bokade besök.

Postadress:
Social- och omsorgsförvaltningen
Box 356
581 03 Linköping

Webbadress: http://www.linkoping.se/aldrelots http://www.linkoping.se/aldrelots

Senast uppdaterad den 6 oktober 2021