Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Alkohol, tobak, droger

Alkohol, tobak och narkotika är olika sorters droger. Definitionen av drog är att det är något som gör den som använder det påverkad, är giftigt och som man kan bli beroende av. Alltså räknas alkohol och tobak också som droger, fast man kanske inte brukar tänka så.

Alla droger kan skada kroppen och påverka livet på olika sätt. För att skydda människor mot skador och problem finns det lagar för vem som får köpa och använda dem, och var de får säljas. Man ska till exempel ha fyllt 18 år för att kunna köpa tobak, och för att få dricka alkohol. För att få handla alkohol på systembolag måste man vara över 20 år. Även om man själv är över 20 år är det olagligt att köpa till någon som är yngre.

Narkotika är alltid olagligt att använda, ha, köpa eller sälja, ge bort, hjälpa andra att handla och att framställa, till exempel genom att odla. En del droger har inte hunnit klassas som narkotika ännu, men kan ändå vara lika farliga som såna som enligt lagen redan räknas som narkotika. 

De flesta som använder alkohol, tobak eller andra droger vet att det kan vara farligt. Även om man skulle vilja sluta kan det vara svårt. Det kan bero på att man har blivit beroende, av själva vanan eller beteendet, eller för att det har skapats ett sug i kroppen efter mer. Om man har problem med eller vill sluta använda tobak, alkohol eller droger, finns det både saker man kan tänka på och göra själv och hjälp som man kan få.

Få hjälp med alkohol, tobak och droger

MiniMaria är en mottagning för ungdomar i åldern 13-20 år och deras familjer. De erbjuder stöd och behandling till unga med risk– missbruk eller beroende av alkohol och/eller droger. Hit kan du vända dig om du är 13-20 år och har testat eller använder alkohol eller droger. Du kan också vända dig hit om du är förälder, anhörig eller vän till en ungdom som använder eller har testat alkohol eller droger. 

MiniMaria

Vår mottagningstelefon 013-20 66 40 är öppen tisdagfredag kl. 9.3011.00. Övrig tid kan meddelanden lämnas på vår röstbrevlåda så ringer vi upp senast närmaste arbetsdag.

Behöver du stöd under kväll eller helg? Kontakta Socialjouren. Du hittar kontaktuppgifter längst ned på denna sida. 

Du som ska besöka MiniMaria!
Verksamheten är tillfälligt uppdelad på olika adresser:

Region Östergötlands personal: Repslagaregatan 6, våning 4
Socialsekreterare: Klostergatan 5A

Till e-postformulär för MiniMaria

E-post: minimaria@linkoping.se

Telefon: 013-20 66 40
Telefontid: Tisdag–fredag 9.30–11.00

Besöksadress: Klostergatan 5A (socialsekreterare) Repslagaregatan 6, våning 4, (Regionpersonal inkl. provtagning) (se karta)

Besöksadress : Klostergatan 5A (socialsekreterare) Repslagaregatan 6, våning 4, (Regionpersonal inkl. provtagning)

Postadress:
Linköpings kommun
Leanlink, Råd & Stöd
MiniMaria
581 81 LINKÖPING

Webbadress: https://www.linkoping.se/leanlink/radstod/socialtstod/missbrukochberoende/minimaria/ https://www.linkoping.se/leanlink/radstod/socialtstod/missbrukochberoende/minimaria/

Övrigt:
Gruppledare nås på telefon 013-20 61 43

Ansvarig chef:
Katharina Eklund
Telefon: 013-26 36 66

Senast uppdaterad den 11 juni 2016