Student

Vanligtvis kan du inte få ekonomiskt bistånd under gymnasiet eller under terminerna vid eftergymnasiala studier. Om du däremot inte kan försörja dig mellan terminerna vid eftergymnasiala studier så kan du få tillfälligt ekonomiskt bistånd.

Ekonomiskt bistånd ges bara till dig som saknar tillräckligt med pengar till försörjning. Det innebär att om du har besparingar, fonder, aktier eller andra tillgångar så ska de användas i första hand.

Till dig som studerar på gymnasiet

Generellt sett har du inte rätt till ekonomiskt bistånd när du går på gymnasiet. Dina föräldrar har försörjningsansvar för dig tills du har fyllt 18 år eller som längst till du fyller 21 år, om du fortfarande pluggar på gymnasienivå. De är också skyldiga att förse dig med boende. Vi kan göra undantag om det finns starka skäl till det.

Till dig som studerar efter gymnasiet

Om du av någon anledning inte kan få studiemedel (CSN) under terminen kan du vanligtvis inte få ekonomiskt bistånd istället.

Om du däremot inte kan försörja dig under som maruppehålletkan du i undantagsfall få tillfälligt ekonomiskt bistånd. Det gäller dig som har studerat terminen innan (med studiemedel från CSN) och sökt studier till nästa termin. Om du har innestående ersättningsdagar för föräldrapenning ska du ta ut dessa under sommaruppehållet. Om du får tillbaka på skatten kommer motsvarande summa att betraktas som en inkomst som du bedöms kunna använda till din försörjning under sommaruppehållet.

För att få ekonomiskt bistånd behöver du börja söka arbete i god tid innan sommaruppehållet. Din handläggare kommer att be dig redovisa vilka arbeten du har sökt. Under sommaruppehållet behöver du befinna dig inom kommunen och fortsätta söka arbete.

Under sommaruppehållet kan du få ekonomiskt bistånd för till exempel

  • hyra
  • elräkning
  • akut tandvård
  • barnomsorg
  • fackavgift
  • läkarvård
  • medicin

Studerandemottagningen

Det är studerandemottagningen som hjälper dig som studerar och som saknar försörjning under sommaruppehållet. Studerandemottagningen vänder sig till dig som avslutat dina gymnasiestudier och som ska fortsätta studera till hösten och till dig som har studerat på eftergymnasial nivå med studiemedel under vårterminen och som ska fortsätta studera under höstterminen.

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd behöver du kunna visa att du inte har några tillgångar som besparingar, fonder, aktier etc. och att du har sökt arbete i god tid innan sommaruppehållet.

Öppettider och kontakt

Studerandemottagningen har 2020 öppet 11 maj - 31 augusti. Du når studerandemottagningen via Kontakt Linköping.

Kontakt Linköping - kommunens center för medborgarservice

Skicka e-post till Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07.30-17.00. (juni - augusti, 07:30-16:00)

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 29 april 2020