Hoppa till huvudinnehåll

Ricard Sandell, god man och förvaltare

För snart 20 år sen mötte Ricard Sandell en arbetskamrat som behövde stöd. Han började forska i vad som kunde göras och hans frågor ledde till att arbetskamraten beviljades en god man.

Dessutom fick Ricard Sandell frågan om han kunde tänka sig att vara god man och åta sig arbetskamraten som huvudman.

– Från att jag inte haft en aning vad en god man gör så dröjde det nog bara två veckor innan fick jag en fråga om att hjälpa fler. Det var en god man som ville sluta så jag fick ta över alla hans uppdrag, berättar han.

Under de år som gått har hans engagemang gradvis ökat och nu hjälper han ett tiotal personer. Han är nu både god man och förvaltare, han är också ordförande i den förening som de gode männen skapat.

Ricard Sandell, som arbetar i trädgårdsbranschen, har så pass många uppdrag att han numera jobbar halvtid på sitt vanliga jobb.

Får stor kunskap om hur samhället fungerar

Han beskriver några av uppdragen som ganska krävande, det är många myndigheter han måste hålla kontakt med.

– Jag har flera som är komplicerade, det är ett svårt jobb ibland, det ska man inte sticka under stol med.

Samtidigt är det svårigheterna som gör att han tycker det är givande.

– Som god man får du en kunskap om samhället som är nästan omöjlig att få annars. Det finns så mycket som jag lärt mig tack vare detta.

En annan sak är kontakten med huvudmannen. En god man lär känna sin huvudman väldigt väl, det är nästan en förutsättning för att kunna sköta sitt uppdrag.

– Vi måste bli deras förlängda arm, vi måste förstå den person vi företräder och verkligen veta hur den personen vill leva sitt liv. När man sen märker att någon mår bättre så känns det bra.

Engagemanget som krävs tror han kan finnas hos många människor, han jämför med en förälder som blir tränare för barnens fotbollslag.

– Det måste alltid finnas en eller två som ställer upp, annars blir det inget. Och en del av oss har det i sig, det där att göra saker. Men alla skulle ha glädje av att vara god man.

Arvode för uppdraget

Att vara god man eller förvaltare är dock inget yrke, den gode mannen har ingen anställning utan får att arvode utbetalt tre gånger per år.

– Det är faktiskt väldigt viktigt att det arbete vi gör värderas i pengar. Det är också bra att vi har en arvodestrappa där de svårare uppdragen ger lite mer, annars skulle det nog vara svårt att få någon att vilja ta det som är lite mer krävande. Vore systemet helt ideellt så skulle det inte fungera, tror Ricard Sandell.

Han lyfter också fram föreningen GMF Linköping – det står för Linköpings god man och förvaltarförening. Uppdraget som god man kan kännas ensamt ibland och det är därför som föreningen finns. Föreningen erbjuder bland annat utbildningar för medlemmarna.

Senast uppdaterad den 16 oktober 2020