Hoppa till huvudinnehåll

Vi söker fler jourhem!

I Linköpings kommun finns idag 10 kontrakterade jourhem, men vi behöver fler för att kunna möta behovet av stöd och hjälp till barn och unga. Kanske du är intresserad? Läs gärna intervjuerna med personer från vår verksamhet. Hoppas det kan inspirera dig.

Omsorg och stöd för en kortare tid

Ett jourhem ska med kort varsel kunna erbjuda en trygg miljö för ett barn som är i behov av skydd, stöd och omsorg. Beslutet om att ett barn ska flytta till ett jourhem sker antingen i samråd med vårdnadshavare eller med stöd av domstol. Men signalerna om behov av stöd och hjälp kommer ofta från barnet själv, anhöriga till barnet, polisen, skolan, sjukvården med flera.

Anledningen till att ett barn behöver akut hjälp kan handla om att barnets föräldrar brister i omsorgen eller att det finns missförhållanden i hemmet, som till exempel våld eller missbruk. Men barn kan också behöva ett tillfälligt boende på grund av att de utsätter sig själva för fara. 

När ett barn flyttas till jourhem inleds en utredning hos socialtjänsten i syfte att undersöka hur man ska hjälpa barnet på bästa sätt. En jourhemsvistelse kan vara alltifrån några dagar till flera månader. 

Förutsättningar

I ett jourhem behövs två trygga vuxna med erfarenhet av barn och ungdomar. Det är en fördel att ha varit familjehem eller ha arbetat med barn eller ungdomar på annat sätt. Jourhemmet behöver ligga geografiskt nära Linköping, med en restid om högst 30-40 minuter enkel resväg till Linköping. 

Uppdraget som jourhem bedrivs i det egna hemmet och förutsätter att en vuxen i familjen är hemma på heltid. Det är vanligt att man tar emot barn som har en svår livssituation och därför blir ens stadighet och lugn som vuxen viktig. Den vardagliga omsorgen för barnet är det primära, men förmågan till samverkan med andra är också central. Det handlar till exempel om kontakt med skola, sjukvård, Socialförvaltningen och i de flesta fall även med barnets biologiska nätverk. 

I uppdraget som jourhem ingår:  

  • grundutbildning och vidareutbildning vid behov
  • grupphandledning
  • egen familjehemssekreterare som ger kontinuerligt stöd
  • stöd av familjehemskonsulent utanför kontorstid
  • nätverk med övriga kontrakterade jourhem
  • bra arvode
  • möjlighet till inplanerad ledighet från uppdraget

Vill du bli jourhem? 

Efter att du gjort en intresseanmälan kontaktar en handläggare dig för att ställa frågor och resonera kring dina förutsättningar för uppraget. Om man inleder en utredning för att kunna fatta beslut om du ska bli ett jourhem, eller gå in i något annat av våra uppdrag, så kommer frågorna vara personliga och beröra många livsområden. Man kommer även be om din tillåtelse till att få ta in olika registerutdrag. Utredningen involverar alla i familjen. 

Vill du komma i kontakt med oss eller få mer inspiration?

Det finns likheter i våra olika uppdrag; jourhem, familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson. Men det finns också stora skillnader. Kom gärna till någon av våra informationsträffar så får du en övergipande genomgång och givetvis finns det utrymme för diskussion eller frågor. 

Postadress: Socialförvaltningen
Frivilligcentrum
Box 356
581 03 Linköping

Telefonnummer: 013-26 25 47, 013-20 68 95

Senast uppdaterad den 4 april 2024