Resa med färdtjänst

Färdtjänstfordon

Färdtjänstresor sker oftast med en personbil eller med en mindre buss som passar dig som är rullstolsburen. Som färdtjänstresenär är du skyldig att åka med det fordon som kommer. 

Accepterar du inte det fordon som kommer, får du inget annat fordon förrän tidigast tre timmar efter förnyad beställning. Du kan även få betala 150 kr om du inte accepterar fordonet.

Service

Den service som normalt ingår i färdtjänsten är hjälp i och ur fordonet samt till och från hämtningsadressens entré. Om du behöver extra hjälp av föraren när du ska hämtas eller lämnas ska du ange det när du beställer resan. (Gäller inte om du är beviljad kostnadsfri ledsagare).

Föraren hjälper dig även om du har med dig bagage. Föraren kan bara hjälpa till med bagage som han eller hon kan bära med sig vid ett och samma tillfälle. Det innebär att du som mest kan ha med dig två kassar eller väskor.

Hjälpmedel betraktas inte som bagage, men det ska framgå av ditt färdtjänsttillstånd vilket hjälpmedel som du får ta med. Beslut om färdtjänst kan kompletteras med olika tillägg, till exempel extra utrymme och bärhjälp.

Att ta med någon på resan

Medresenär

Vid resa får du som har tillstånd till färdtjänst ta med en medresenär. Färdtjänstresenär har även rätt att ta med egna barn, som är under 16 år, efter att det först har meddelats till färdtjänsthandläggaren.

Medresenär och syskon betalar en egenavgift utifrån sin ålder.

Ledsagare

Den som behöver aktiv hjälp i fordonet under själva resan kan efter särskild prövning få ta med ledsagare utan extra kostnad. Om du har rätt till ledsagare står det LEDS angivet på ditt färdtjänstbeviset. Har du kostnadsfri ledsagare har du även rätt att ta med en medresenär på resan.

Vid resa i den vanliga kollektivtrafiken (Östgötatrafikens bussar och pendeltåg) får alla som har färdtjänst ta med sig en ledsagare, det markeras på ditt färdtjänstbevis med KLED. Ledsagaren åker med gratis.

Husdjur

Hund eller annat djur får tas med vid färdtjänstresa om man säger till vid beställningen. Djur transporteras alltid i lastutrymmet i kombibilar om inte den resande måste åka i fordon som är särskilt anpassat för rullstolsburna. Katt ska alltid transporteras i bur eller korg. Ledarhund, servicehund liksom mindre djur som kan bäras i bur eller väska åker kostnadsfritt. För övriga djur betalas kontantpris som för ungdom.

Samåkning

Färdtjänstresan planeras så att flera resenärer åker i samma fordon. I en personbil som är registrerad för fyra passagerare ska det dock aldrig åka mer än tre färdtjänstresenärer samtidigt.

Ta hänsyn till medresenärer med allergiproblem genom att undvika parfym och andra starka dofter när du reser.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst

Kontakta vår kundtjänst om du har frågor till något av förvaltningens kontor:

  • Bygglovskontor
  • Kommunlantmäteri
  • Miljökontor
  • Plankontor
  • Stadsmiljökontor

Skicka e-post till kundtjänst

Telefon: 013-20 64 00
Telefontid: Måndag-fredag kl 8.00-12.00 och 13.00-16.00

Besöksadress: Drottninggatan 45 (se karta) Öppettider: Måndag-fredag kl 8.00-12.00 och 13.00-16.00

Tillgänglighetsinformation Drottninggatan 45

Postadress: Drottninggatan 45, 581 81 Linköping

Fax: 013-20 74 95

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 19 juli 2018