Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Resa med färdtjänst

Färdtjänstfordon

Färdtjänstresor sker oftast med en mindre buss eller med en personbil. Som färdtjänstresenär är du skyldig att åka med det fordon som kommer.

Service

Den service som ingår i färdtjänsten är hjälp i och ur fordonet, till och från hämtningsadressens entré, hjälp med bilbälte samt i och ur fordonet med bagage. Bagage som får tas med är två kassar eller liknande.

Behöver du extra hjälp ska du ansöka om detta. Extra hjälp innebär att du blir hämtad eller lämnad vid din dörr i flerfamiljshus. Du måste vara beviljad extra hjälp i ditt färdtjänsttillstånd för att kunna få denna service (gäller inte om du är beviljad kostnadsfri ledsagare).

Att ta med på resan

Hjälpmedel

Vid resor med färdtjänst får ett hjälpmedel tas med. Det ska framgå av ditt färdtjänsttillstånd vilket hjälpmedel som du får ta.

Medresenär

Vid resa får du som har tillstånd till färdtjänst ta med en medresenär. Medresenär och syskon betalar en egenavgift utifrån sin ålder. Du hittar mer information via Östgötatrafiken.

Ledsagare

Ledsagaren är den som följer med dig som har färdtjänsttillstånd om du behöver hjälp under din resa. Om du som har färdtjänsttillstånd behöver aktiv hjälp i fordonet under själva resan kan du ansöka om en ledsagare. Om din ansökan beviljas kan du ta med en ledsagare på resan med färdtjänst utan extra kostnad. 

Ledsagaren måste följa med under hela resan. Ledsagaren får inte ha färdtjänsttillstånd och får inte ta med eget förflyttningshjälpmedel. Ledsagaren reser gratis med särskild kollektivtrafik.

Ledsagaren reser även gratis om du som har färdtjänsttillstånd klarar att resa tillsammans med ledsagare med den vanliga kollektivtrafiken (Östgötatrafikens bussar och pendeltåg).

Om du har beviljats en kostnadsfri ledsagare har du även rätt att ta med en medresenär på färdtjänstresan. Din medresenär betalar motsvarande kostnad för sin resa som hen gör vid resa med vanlig kollektivtrafik.

Ansökan om kostnadsfri ledsagare

Du som har färdtjänsttillstånd måste ansökan om kostnadsfri ledsagare skriftligen. Det finns ingen specifik blankett för ansökan om kostnadsfri ledsagare, du ansöker om ledsagare i din ansökan om färdtjänst. Din ansökan kan behöva kompletteras med ett läkarintyg. Om det behövs kommer information om detta att skickas hem till dig.

Ledsagare till barn

Resor med mindre barn faller inom ramen för föräldraskapet. Det betyder att det är förälderns ansvar att resa med barn upp till sex år i färdtjänsten.

Barn upp till sex år med färdtjänsttillstånd måste ha en ledsagare eller annan vuxen med sig vid resor med färdtjänst, av säkerhetsskäl. Ledsagaren ska vara minst sexton år.

För färdtjänstresor för barn upp till sex år behövs ingen ansökan om ledsagare.

Husdjur

Hund eller annat djur får tas med vid färdtjänstresa om du säger till om detta vid beställningen.

Djur transporteras alltid i lastutrymmet i kombibilar om inte du som reser med färdtjänst måste åka i fordon som är särskilt anpassat för personer som är rullstolsburna. Katt ska alltid transporteras i bur eller korg. Ledarhund, servicehund och mindre djur som kan bäras i bur eller väska åker kostnadsfritt. För övriga djur betalar du kontantpris, som för ungdom.

Samåkning

Färdtjänstresan planeras så att flera resenärer åker i samma fordon. I en personbil som är registrerad för fyra passagerare ska det aldrig åka mer än tre färdtjänstresenärer samtidigt.

Ta hänsyn till medresenärer med allergiproblem genom att undvika parfym och andra starka dofter när du reser.

Kontakt Linköping - kommunens center för medborgarservice

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07.30-17.00. (juni - augusti, 07:30-16:00)

Besöksadress: Kontakt Linköping (Huvudbiblioteket) Östgötagatan 5, 582 82 Linköping (se karta)

Besöksadress : Kontakt Linköping (Huvudbiblioteket) Östgötagatan 5, 582 82 Linköping

Postadress: Särskild kollektivtrafik, 581 81 Linköping

Bokade möten

Observera att bokade möten som rör särskild kollektivtrafik äger rum på Drottninggatan 45. Tid och plats meddelas vid bokning.

Senast uppdaterad den 31 augusti 2021