Civilkurage

Det är sedan länge förbjudet att skräpa ned i Sverige. Visste du till exempel att du kan bötfällas med 800 kr om du skräpar ned? Då handlar det om exempelvis snabbmatsförpackningar, flaskor, engångsgrillar, etc.
Mindre företeelser med exempelvis godispapper eller kvitton är inte straffbart men fortfarande förbjudet. Det pågår en debatt om även småskräp ska ingå i nedskärpningsboten, exempelvis fimpar, osv. Vad tycker du?

Vi svenskar anses vara försynta av oss, något vi kan vända till vår fördel i detta fall! Skulle du våga vara den som först skräpar ned här?

 

Vi gör inte som vi vill göra, vi gör som andra gör. Vi anpassar oss efter hur vår omgivning beter sig. Det är värt att tänka på nästa gång vi skulle råka slänga skräp på fel ställe. 

Det finns forskning som visar på att nedskräpning leder till mer nedskräpning, skräp föder skräp! Studierna visar på att människor är mer benägna att skräpa ned om det redan finns skräp. Det kan till och med skapa negativa spiraler där nedskräpning leder till allvarligare saker som otrygghet i området och ökad kriminalitet. Det kan låta långsökt men är så beprövat att polisen i New York använder sig av teorin i sitt arbete.

Även om vi är duktiga på att inte kasta skräp behöver vi bli bättre! Nedskräpningen ökar! Vi vill inte heller kasta skräp då vi tycker att det ser otrevligt ut, ändå förekommer det. I en sammanställning från 2015 från Håll Sverige Rent svarar de tillfrågade såhär;

Kan du tänka dig att lämna skräp på marken om...

Några få procent kan alltså tänka sig att skräpa ned, hur ska vi få alla att vilja kasta sitt skräp på rätt ställe? Fler papperskorgar är inte lösningen, DU är lösningen. Ser du någon som kastar skräp så måste vi våga säga till, men tänk på att vara trevlig. Är du trevlig så har den personen svårt att bli arg på dig. Oftast är det inte meningen att skräpa ned, eller så vet personen inte var det finns en papperskorg. Skulle du bli arg om någon på ett trevligt sätt påpekade att du kastar skräp på fel ställe? Om inte så är det nog samma för den personen. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 18 augusti 2017