Håll det Rent

 

Såg ni några av de femtio papperskorgar iklädda en liten ”hatt” med det enkla budskapet ”håll det rent” och storbildstavlorna och banderollerna i samma budskap och färg? Kampanjen syntes under sensommaren och början av hösten 2018 och 2019 i Linköping.

Att ”hålla det rent” har vi inom projektgruppen för kampanjen tänkt att det är väl ”egentligen” något vi alla vill men som ibland kan kännas jobbigt och lite struligt. För vem vill gå omkring med glasspapper i fickan, och så är det ju så att någon annan verkar ta ansvar för skräpet som kastas på marken. Inte sant? Men fakta är att nedskräpning kostar Linköpings kommun stora pengar. Genom kampanjen vill vi visa Linköpingsborna att det är enkelt att lägga skräpet på rätt ställe. Den rosa signalfärgen och det enkla budskapet är tänkt att synas i framtida kampanjer runt om i staden, en färg som uppmärksammar oss på de alla de papperskorgar som faktiskt finns i ny bra design för att rymma vårt skräp, och detta med ett budskap som enkelt och begripligt! 

Under våren 2018 fick Linköpings kommun priset som årets stadskärna, ett pris Svenska stadskärnor delar ut. Priset fick vi för bäst förnyelse av centrum, störst framsteg och för dess inbjudande sociala miljö. Ett pris som gör oss stolta. 2019 blev vi också utnämnda till Sveriges renaste sommarstad!

Så nästa gång ni är på stan och ser något rosa, följ de rosa snörena fram till en papperskorg och lägg i det skräp som kanske ligger i din ficka. Det krävs en ändring av vanor hos oss alla för vi har ett gemensamt ansvar för en renare stad. Kanske vi köper färre plastiga förpackningar? Ställer större krav på leverantörer på mer miljösmarta förpackningar. Men till att börja med- välkommen att kasta ditt skräp i någon av alla våra fina papperskorgar, tillsammans upprätthåller vi en attraktiv stad som vi alla trivs i, inte sant? Och för dig som eventuellt läst budskapet lite argt…tänk precis tvärt om, instruktionen är att läsa det på glatt på Östgötska- ”håll det rent”.

Fortsatt fin sommar önskar projektgruppen för "Håll det Rent". Projektet kommer att uppdateras med en plan för 2019-2021 inom kort.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 4 februari 2020