Snöröjning och sandning
Kommunen snöröjer och halkbekämpar
För att bekämpa halka på vintriga vägar plogar, saltar, sopar och grusar vi. På de gång- och cykelbanor som används mest sopar vi och saltar när det snöat en centimeter.
Från vintern 2019/2020 utökar vi sopsaltningen med drygt två mil till totalt 12,6 mil. Det finns nu fyra istället för tre specialanpassade fordon som är hela elva meter långa:
Övriga gång- och cykelbanor plogas och grusas när det kommit tre centimeter. Innan du funderar på att felanmäla är det en god idé att klicka på "Startkriterier och åtgärdstider för snöröjning". Där finns en lista som beskriver när snöröjningen ska börja och hur lång tid arbetet maximalt får ta.
På större gator och vägar där bussarna kör saltar vi regelbundet för att minska halkan. På de lite mindre gatorna i bostadsområden plogar vi och grusar när det snöat sju centimeter. På gatorna i Brokind snöröjer vi och grusar redan efter tre centimeter för att göra det lättare för trafikanter att ta sig fram i det backiga området.
Vid svåra väderförhållanden prioriteras utryckningsvägar, kollektivtrafikstråk och framkomligheten för andra viktiga samhällsfunktioner till exempel mattransporter till skolor och äldreboenden.
Snöröj och sanda trottoaren intill din fastighet
Fastighetsägare har ansvar för att alla trottoarer och gångvägar intill fastigheten snöröjs och halkbekämpas.
När kommunen plogar gator placeras snön i och över kantstenen, alltså mellan gatuytan och gångbanan. Bakom denna snösträng kan och ska gångbanan snöröjas och halkbekämpas av fastighetsägaren.
När det faller mycket snö vid ett enstaka snöfall kan det ibland vid plogning av gator skjutas upp snö och delvis falla ut över en redan skottad gångbana. Detta är tyvärr ibland oundvikligt och vi ber er därför ha tålamod och skotta bort den snö som ramlat ut över gångytan ut i snösträngen mellan gatan och gångbanan.
Undantaget från fastighetsägarens ansvar för gångbanerenhållning gäller vid de tillfällen när det snöar mycket under en lång sammanhängande period. Det blir då platsbrist för snöupplag i gatornas kanter och kommunen måste använda gångbaneutrymmen som snöupplag, och då fylls hela gångbanan med snö. Då faller ansvaret för gångbanerenhållningen över på kommunen. När kommunen sedan har forslat bort snön på gator och gångbanor, gäller åter fastighetsägarens ansvar.
Sand för halkbekämpning
Som villaägare får du hämta sand till halkbekämpning av gångbanor på och runt din tomt. Ta med egen spade och hink.
Platser där du kan hämta sand finns i kartlänken nedan:
Observera att området i Tannefors är stängt med en bom, Det finns möjlighet att parkera på andra sidan gatan och gå in på området och hämta sand i en hink eller liknande.
Skotta inte ut snö på gatan
Det är inte tillåtet att skotta ut snö från garageinfarter, gårdsplaner och liknande, så att snön hamnar på gator eller gångbanor. Tänk på att hålla rännstensbrunnar fria från snö och is. Stenar, grus och skräp får inte sopas eller spolas ned i rännstensbrunnen.
Tänk på rasrisken! Till sist vill vi påminna om skyldigheten att hålla taken fria från snö och is. Varje år sker allvarliga olyckor på grund av is som ramlar ner. Men kom ihåg - arbeta alltid med säkerhetslina och varningsskyltar.
Linköpings kommuns kontaktcenter.
Chatt: Vardagar mellan 8.00-16.00.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon: 013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag 07.30-17.00. (juni - augusti, 07:30-16:00)
Postadress:
Linköpings kommun
Ange den verksamhet det gäller
581 81 Linköping