Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Innerstaden - ny belysning i viktoriansk stil

Linköpings äldre delar, området kring slottet och Domkyrkoparken, ska få en till utseendet enhetlig belysning som passar till residensstadens karaktär och uttryck.

Belysningen byts ut i; yttre Borggården, vid Linköpings slott, i Borggårdsparken, i Domkyrkoparken och längs Hunnebergsgatan.

Belysningen byts ut i; yttre Borggården, vid Linköpings slott, i Borggårdsparken, i Domkyrkoparken och längs Hunnebergsgatan.

Vad ska hända?

Den allmänna belysningen i Linköpings äldre centrala stadsdelar ska bytas ut till en nyproducerad och moderniserad kopia av den belysningsstolpe som fanns i staden från 1861 till 1920-talet. 

Den ursprungliga modellen var en gaslampa, därav stegpinnen på modellen. Lykttändaren lutade stegen mot pinnen när personen klättrade upp och tände eller släckte lampan.

Den nyproducerade kopian är eldriven med den modernaste och energieffektivaste tekniken, LED. Originalet var målad med linoljefärg, den nya stolpen är lackad. Men där stannar sedan avstegen vi har gjort från originalet. Belysningsstolpen är en exakt kopia av originalet, det är vi mycket stolta över. 

Samtliga belysningsstolpar byts ut till denna modell. Platserna kommer att kompletteras med fler belysningsstolpar där det behövs, och även med markstrålkastare/spotar som lyser upp de vackra trädkronor i parkerna. Allt för att den totala ljusbilden ska bli tillräcklig för att platserna blir väl belysta och upplevs som trygga.

Projektet är ett samverkansprojekt mellan Linköpings kommun, Statens Fastighetsverk, Svenska Kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Tekniska Verken. 

Eftersom miljöerna kring slottet och Domkyrkan är särskilt skyddade i lag, har både riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen varit involverade.

Den nymonterade belysningen är till utseendet är en kopia av den som fanns i Linköping fram till början av 1920-talet.

När gör vi detta?

Arbetet påbörjades i oktober 2020 och beräknas vara slutfört i mitten av december 2021.

Kommunens projektledare

Projektledare Elna Hammarström når du via formuläret Frågor och synpunkter - byggprojekt.

Senast uppdaterad den 17 mars 2021