Låt bilen stå!

Klarar er familj 90 dagar utan bil? Ta första steget mot mer hållbara resvanor – det blir ett äventyr för hela familjen!

Föräldrar och två barn och texten

 

Utan bil i 90 dagar

Många av oss Linköpingsbor kan gå, cykla eller åka buss till det mesta. Ändå använder vi ofta bilen trots att det är dyrare, tar lika lång tid och är sämre för miljön. Nu söker Linköpings kommun sammanlagt nio familjer som vill testa att leva bilfritt i tre månader. De alternativ som kommer erbjudas under de 90-dagarna är elcykel, ellådcykel med plats för 4 barn, kollektivtrafik-resekort och tre livlinor med bilpool. Detta skräddarsytt utefter just ert behov. Mobilitets- och kommunikationsrådgivning och peppsupport ingår. 

Vem kan vara med?

Familjer med minst två familjemedlemmar, som bor i Linköpings kommun och som använder bil flera gånger i veckan. För att delta behöver ni ställa av bilen/bilarna under hela tremånadersperioden och berätta om er bilfria vardag på sociala medier.

När händer det?

Kampanjen genomförs i tre omgångar:

  • Vår 2019 (6/4 – 6/7)
  • Höst 2019 17 (17/8 – 9/11)
  • Vinter 2019 (7/12 2019 – 7/3 2020)

Hur anmäler vi oss?

Här fyller du i dina och din familjs uppgifter för att ansöka om att delta i kampanjen Låt bilen stå och möjligheten att leva bilfritt i 90 dagar. För att ansöka måste du vara bosatt i Linköpings kommun, ha fyllt 18 år och vara vårdnadshavare för minst ett barn.

Under denna period förbinder sig familjen att avställa sin/sina bilar. En förutsättning är även att ni är aktiva på Instagramkontot @Klimatsmartlkpg samt minst tre gånger veckovis göra inlägg i egna kanaler och då använda hashtag #bilfriafamiljer.

Ni ska bidra med egna filmklipp och även ställa upp på reportage eller annan medial uppmärksamhet. Efter medverkan ska ni svara på frågor kring upplevelserna av att vara bilfria under 90 dagar samt hur era vanor eventuellt förändrats/kommer se ut framöver.

Att bli deltagare är endast möjligt för de som bor i Linköpings kommun.

Vid undertecknande av avtal godkänns de villkor som följer utlåningen av lådcykel, elcyklar samt kollektivtrafikkort.

Villkor för urval

Linköpings kommun förbehåller sig rätten att välja ut lämpliga familjer för deltagande i kampanjen i samarbete med våra projektpartners.

Familjen äger en eller fler bilar som alla ställs av under deltagande i projektet.

En eller flera familjemedlemmar använder bil vid resor i vardagen under de flesta av veckans dagar.

De bilresor familjen gör ska kunna ersättas med elcykel, lådcykel och/eller kollektivtrafik.

Familjen accepterar att deras erfarenheter kommuniceras via Linköpings kommun kanaler.

Familjen är införstådd med att medverkan i kampanjen kan medföra medial uppmärksamhet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 1 mars 2019