Nu är det ännu enklare att cykla

Under 2016 har vi asfalterat och byggt fler cykelvägar, förbättrat belysningen, fixat fler säkra cykelställ, arbetat med cykelfrämjande aktiviteter och mycket mer. Allt för att underlätta för dig som cyklist.

Under 2017 händer mycket mer, förutom fler cykelvägar så lanseras nya cykelfält, cykelboxar och lastcykelparkeringar. Det har, kort sagt, aldrig varit enklare att cykla i Linköping. Välkommen till den här sidan som sprudlar av kort-fakta, pepp och argument till varför fler borde cykla i Linköping.

Stjärnan i den lilla teaser-filmen ovan är den cyklande hunden, ”Norman the scooter dog”. Norman är symbolen för kampanjens huvudbudskap; att det (tack vare ett stort antal åtgärder) har blivit enklare att cykla.

Att det är bra att cykla vet du ju redan. Men har du tänkt på att du som cyklar till jobbet får hela 260 träningspass per år (att jämföra med den vanliga gymbesökaren som hinner med runt 40)? Eller att cykling inte bara minskar risken för hjärtsjukdomar, utan också motverkar tråkiga saker som nedstämdhet och depression? Det är ändå bara ett par exempel på varför cykling är så bra för hälsan, och det finns naturligtvis många, många fler.

Ja, och så är det ju bra för plånboken också. Faktum är att cykeln är en riktig vinstmaskin – inte bara för dig som cyklist utan faktiskt för hela samhällsekonomin. För varje kilometer du cyklar sparar samhället 1 krona och 50 öre – istället för att förlora 1 krona och 40 öre när du tar bilen samma sträcka. Win-win, med andra ord. Eller win-win-win, till och med. För miljön vinner ju också, som bekant.

På tal om miljön. Vårt mål är ju att Linköping ska vara Koldioxidneutralt redan år 2025. Ett ambitiöst mål, helt klart, men inte alls omöjligt. Fast det hänger såklart på att vi alla hjälps åt. Vi behöver din hjälp, med andra ord, och det bästa sättet du kan hjälpa till är, helt enkelt, att välja cykeln framför bilen så ofta som går.

Därför satsar vi allt vi kan på att Linköping ska bli den bästa cykelstad du kan tänka dig. Att helt enkelt göra det ännu lättare, tryggare , roligare och smidigare att cykla. Och vi tycker nog att vi redan är en bra bit på väg. Under 2016 har vi bland annat asfalterat hela 61 000 kvadratmeter gång- och cykelväg. 15 kilometer gång- och cykelväg har belysts, och vi har dessutom byggt 6 st helt nya cykelvägar. Allt för att göra det enklare för dig att välja cykeln. Och för att säga: Tack till dig som cyklar!

Du minskar dina utsläpp med 99,65%.

En elcykel ger upphov till 0,6 gram CO2 per km. En ny mindre familjebil släpper ut cirka 173 gram CO2 per km.

Visste du förresten att 250 arbetspendlare testade att byta bilen mot elcykel inom ramen för projektet Smarta resan år 2016.

1,60 kr per kilometer.

En Lundaforskare har visat att samhället förlorar 1,50 kr per kilometer för en bilresa medan en lika lång cykelresa ger en samhällsvinst på 1,60 kr. Beräkningarna väger in faktorer som buller, vägslitage, föroreningar, klimatpåverkan, restider och hälsoeffekter.

Visste du att arbetet med Grön resplan, där alla anställda i Linköpings kommun erbjöds förmånscyklar, resulterade i att 702 personer tecknade avtal och 302 valde elcyklar år 2016.

Du får inte vara äldre än 8 år för att cykla på trottoaren.

När vi blir så många fler som cyklar ställer det krav på både utbyggnad av cykelbanor och att vi fortsätter att hjälpas åt i trafiken. Därför skapade Linköpings kommun en cykelkampanj med en hjälpreda för god cykelkarma. Så att Linköping kan bli en ännu bättre cykelstad med fler och bättre cyklister.

Genom projektet ”Cykla utan ålder”.

En cykeltur till Tinnerö, Trädgårdsföreningen eller kanske barndomskvarteret är nu möjligt för Linköpings äldre och funktionshindrade. Tre rickshawliknande el-lastcyklar med sufflett och benskydd med plats för två passagerare finns placerade på tre vårdbostäder.

Bli en cykelpilot! Vill du vara en av de som hjälper våra äldre och funktionshindrade att komma ut på en cykeltur?

Anmäl ditt intresse:

Senast uppdaterad den 15 augusti 2017