Gottfridsberg - Omtanken 3 med flera
I detaljplanen föreslås en ny byggnad på som mest nio våningar, med förskola i de nedersta våningarna och trygghetsboende i de övre. Området ligger i anslutning till parkerna Hjälmsätersberget och Lektorshagen.
Kartbild med detaljplaneområdet markerat.
I förslaget på ny detaljplan för Omtanken 3 med flera föreslås en ny byggnad på som mest nio våningar för förskola med lägenheter ovanpå. Den nya byggnaden föreslås ligga på samma plats som befintlig förskola, som ska rivas. Planområdet ligger i anslutning till parkerna Hjälmsätersberget och Lektorshagen i Gottfridsberg.
De kommunala fastighetsbolagen Lejonfastigheter och Stångåstaden vill ersätta befintlig förskola i ett plan med ett flervåningshus med förskola i de nedersta våningarna och ett så kallat i trygghetsboende i de övre, samt utöka förskolegården. I planen ingår även villafastigheterna Forellen 4 & 5 med syfte att korrigera felaktiga planbestämmelser i gällande plan.
Förskola och bostäder
Den nya bebyggelsen omfattar förskola och lägenheter i trygghetsboende. Den nya större förskolan för 120 barn föreslås utgöra de två nedersta våningarna i den planerade byggnaden. Våningarna med förskoleverksamhet planeras ha en större yta per våning än bostadsdelen. På så vis kan de boende använda delar av förskolans tak som terrass.
Cirka 40 lägenheter planeras på våning tre till nio. Entrén till lägenheterna planeras ligga i nordöst på våning ett. I förslaget är lägenhetsdelen ritat som ett så kallat stjärnhus med tre flyglar. De tre olika flyglarna har olika våningstal för att möta omgivningen på ett mjukare sätt.
Lägenheterna planeras som trygghetsboende. Trygghetsboende är en boendeform som riktar sig till äldre, är funktionellt utformade och har bland annat gemensamma lokaler och bovärd. Den del av Hjälmsätersberget som blir förskolegård ska vara tillgänglig för allmänheten efter förskolans öppettider.
Visionsbild på hur föreslagen bebyggelse kan se ut. Vy från cykellänken i söder. Bild: M5 Arkitektur.
Trafiklösning och parkering
Tidigare har bilar kunnat ta sig fram till förskolan via en infart genom en portik från Hjälmsätersgatan. I förslaget för ny bebyggelse får endast färdtjänstfordon och liknande köra fram till det nya huset genom portiken. Övriga får parkera utanför. Därmed minskar biltrafiken på infarten.
Avfalls- och transportfordon kommer precis som tidigare kunna köra fram till huset via grannfastigheten Omtanken 2 i norr.
Eftersom trygghetsboende är en boendeform med förhållandevis lågt parkeringsbehov skapas inga nya parkeringsplatser för de boende. Parkeringsbehovet löses inom Stångåstadens befintliga parkeringsbestånd.
Visionsbild på hur föreslagen bebyggelse kan se ut. Översikt sedd från sydöst. Bild: M5 Arkitektur.
Förslaget i 3D
Frågor och svar
Process
Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt plan- och bygglagen 2010:900. Samråd pågick 12 maj–23 juni 2021. Informationsmöte hölls den 7 mars 2022. Granskning pågick 4 februari-18 mars 2022. Samhällsbyggnadsnämnden antog detaljplanen den 16 november 2022 § 184. Protokollet med beslutet tillkännagavs på kommunens digitala anslagstavla den 25 november 2022.
Beslutet att anta detaljplanen har överklagats och ärendet är överlämnat till Mark- och miljödomstolen i Växjö.
Antagande
Efter eventuella justeringar tar samhällsbyggnadsnämnden upp detaljplaneförslaget för beslut om antagande. Det innebär att nämnden godkänner att förslaget får bli verklighet. Efter att nämnden har beslutat att anta planen och protokollet är justerat finns beslutet publicerat på kommunens digitala anslagstavla under tre veckor.
Den som har lämnat synpunkter under samråd eller granskning och inte fått dem tillgodosedda, har rätt att överklaga beslutet att anta detaljplanen. En eventuell överklagan måste inkomma inom tre veckor från den dag då det justerade beslutsprotokollet har tillkännagetts på kommunens anslagstavla.
Om detaljplaneförslaget överklagas prövar Mark- och miljödomstolen om den som överklagat har rätt att motsätta sig beslutet och om beslutet ska upphävas eller inte. Om Mark- och miljödomstolen avvisar överklagan kan detaljplanen överklagas för vidare prövning av Mark- och miljööverdomstolen.
Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?
På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.
Dokument
Om du vill ta del av samrådsredogörelsen eller granskningsutlåtandet kan du kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen via e-postformulär nedan. Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan/handling det gäller och din e-postadress.
Till e-postformulär för Beställ samrådsredogörelse eller granskningsutlåtande
E-post: [email protected]
I samband med planarbetet har ett antal utredningar tagits fram enligt följande:
- Geoteknisk undersökning
- Kulturmiljöutredning
- Rivningsdokumentation
- Trafikutredning
- Trädinventering
- Dagvattenutredning
- Skuggstudie
- Markprovtagning
- Kompletterande markprovtagning
För att ta del av en eller flera av dessa utredningar använd e-postformuläret Beställ utredning.
Om du vill ta del av utredningarna kan du kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen via e-postformulär nedan. Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan och utredning det gäller och din e-postadress.
Till e-postformulär för Beställ utredning
E-post: [email protected]
Kommunens projektledare
Planarkitekt Lisa Setterdahl. Om du har frågor om projektet skickar du in de till Kontakt Linköping.
Till e-postformulär för Kontakt Linköping
Telefon: 013–20 60 00
Telefontid:
måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)