Vi testar en kvart längre gatubelysning

Under årets två sista månader tänder vi utebelysningen ungefär en kvart tidigare på eftermiddagen för att öka allas trygghet. Har du märkt någon skillnad?

Test med en kvart längre gatubelysning på eftermiddagen.

Tryggare med tidigare belysning på eftermiddagen när mörkret faller.

Inte på 45 år har Linköpings kommun ändrat den automatiska inställningen som gör att gatubelysningen slås på när en viss grad av mörker smugit sig på. Istället för att som tidigare låta gatubelysningen slås på vid luxtal 20, så ändrar vi nu till 30 lux. Det är svårt att på förhand veta exakt hur mycket tidigare gatubelysningen tänds eftersom det beror på vädret (ljus himmel eller molnigt), men det borde innebära mellan 10-20 minuter tidigare tändning av belysningen.

Under testperioden kommer vi att ändra inställningen på det ljusrelä som tänder merparten, dock inte all, belysning i Linköpings centralort och några närliggande tätorter; Ljungsbro, Linghem, Tallboda, Malmslätt, Vikingstad och Sturefors samt delar av Berg och Ekängen.

Tryggare för alla

Vi gör detta i samarbete med vår ljusleverantör Tekniska verken för att skapa ökad trygghet för alla. Under hela november och december månad testar och räknar vi på detta - och vi är intresserade av respons. Har du märkt att det har blivit ljusare på eftermiddagen? Skicka din kommentar via mail till kundtjänst på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 6 november 2018