Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Den försvunna nyckeln

I stadshuset stod ett gammalt fint skåp som ingen kunde öppna. Sedan länge var nyckeln förkommen och vad som var i skåpet hade fallit i glömska. En envis vaktmästare var emellertid startskottet till att skåpets hemligheter avslöjades och till att ett arkivfynd kom till.

Det gamla fina skåpet tillverkades en gång av J.G. Tenggrens fabrik i ”Wexiö”. Historien om skåpet vet vi inget om, men innehållet känner vi numera till. För något år sedan anställdes en ny vaktmästare i stadshuset. Personalen hade länge undrat om skåpet innehöll något av värde. Ingen mindes vad som fanns i skåpet och nyckeln var som sagt borta.

Den nye vaktmästaren, Markus Karlsson, fick reda på detta och gav sig den på att hitta nyckeln. Och gjorde det!! Nu kunde skåpet öppnas och när man såg att det var fullt av gamla handlingar kontaktades Stadsarkivet.

I skåpet fanns olika kommittéers handlingar (bland annat den så kallade Turistkommittén från 1950-talet), en kassabok från ett vårdhem, en del förteckningar med mera. Allt var sådant som hade saknats i Stadsarkivets samlingar, men som nu kunde kompletteras in.

Tack vare vaktmästaren och ett gott samarbete lades en ytterligare pusselbit till vår kommuns historia.

Dan Malmsten, januari 2019

Källor: Linköpings stadsarkivs samlingar, intervju med Karin Wennerqvist 19 01 21.

Senast uppdaterad den 16 januari 2020