Så lånar du!

Skaffa ett lånekort på biblioteket. Det är gratis att låna!

En person använder en iPad.

 

Vill du låna böcker behöver du ett lånekort. Du kan använda ditt lånekort på alla våra bibliotek i Östergötland och Tranås. Alla dina lån är samlade på ett och samma kort, och du kan låna och lämna tillbaka på det bibliotek som passar dig bäst.

Du kan fylla i en ansökan i förväg, eller så hjälper vi dig på biblioteket. Vi hoppas du får mycket glädje av ditt nya kort!

Ansökan om lånekort

Det är gratis att låna på biblioteket. För att låna film och tv-spel måste du vara 15 år eller äldre.

Lånetiden är vanligtvis 28 dagar (vissa medier undantas, se nedan). Om mediet är reserverat förkortas lånetiden.

  • Spelfilm - 7 dagar samt 15-årsgräns
  • Tv-spel - 28 dagar samt 15-årsgräns, max 4 spel per konto
  • 7-dagarslån - 7 dagar, ej omlån, går ej att reservera
  • Årets tidskrifter - 14 dagar
  • Äldre tidskrifter - 28 dagar

Den vanliga lånetiden för böcker är 4 veckor. Ibland kan det hända att det är många som vill låna samma bok, då är lånetiden 14 dagar.

Du får ett kvitto där det står vad du lånat och när det ska lämnas tillbaka. Har lånetiden gått ut skickar vi dig en påminnelse via SMS eller e-post.

Lånekortet är en värdehandling. Anmäl alltid borttappat kort! Du är ansvarig för allt som lånas på ditt kort.

Vid förlust, meddela oss på biblioteket så spärrar vi ditt kort. Du kan också spärra ditt kort på Götabibliotekens sida under "Mina uppgifter".

För att du ska kunna låna måste du godkänna att dina personuppgifter registreras i det gemensamma datasystemet*. Dina uppgifter används för att hantera bibliotekslån, reservationer och eventuella avgifter. Dina lån är konfidentiella, vilket innebär att ingen annan har rätt att få reda på vad du har lånat.

Så snart lånet är återlämnat, och eventuella avgifter betalda, raderas uppgifterna om dina lån i datasystemet. Bibliotekens personal har givetvis tystnadsplikt.

*Enligt Personuppgiftslagens bestämmelser (PuL) har du rätt att få veta vilka uppgifter som finns registrerade om dig och begära ändring om uppgifterna är oriktiga.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 4 september 2017