Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Böcker med olika symbolstöd

Du som har tal-, språk- och kommunikationssvårigheter kan behöva böcker med symbolstöd. Exempel på symbolstöd är Bliss, Pictogram och Widgit.

Bok med symbolstöd

 

I bibliotekets Äppelhylla och på avdelningen Läsa på olika sätt, på huvudbiblioteket, finns böcker med olika symbolstöd.

Bliss

Bliss är ett system av symboler där ord och begrepp representeras av bilder i stället för av bokstäver. Blissystemet innehåller många symboler och grammatiska tecken, som gör att det går att bilda fullständiga meningar. Systemet ger möjlighet att uttrycka många ord och att säga i princip det man vill, genom att kombinera ord till meningar.

Pictogram

Piktogram är ett system av bildliknande grafiska symboler tecknade i vitt mot svart bakgrund. Varje symbol står för ett ord eller begrepp. Piktogram är för dem som behöver kommunicera med bilder.

Widgit

Widgit är ett system av symboler i färg och svartvitt. Det är logiskt och konsekvent uppbyggt med symboler som är lätta att förstå och lära in. Widgitsymboler används framförallt för att träna  läs- och skrivförmågan hos barn och unga  med tal- och språkstörning.

Om du vill veta  mer om de olika symbolstöden se länkarna nedan. 

Senast uppdaterad den 8 januari 2018