Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Böcker med olika symbolstöd

Du som har tal-, språk- och kommunikationssvårigheter kan behöva böcker med symbolstöd. Exempel på symbolstöd är Bliss, Pictogram och Widgit.

Bok med symbolstöd

 

I bibliotekets Äppelhylla och på avdelningen Läsa på olika sätt, på huvudbiblioteket, finns böcker med olika symbolstöd.

Bliss

Bliss är ett system av symboler där ord och begrepp representeras av bilder i stället för av bokstäver. Blissystemet innehåller många symboler och grammatiska tecken, som gör att det går att bilda fullständiga meningar. Systemet ger möjlighet att uttrycka många ord och att säga i princip det man vill, genom att kombinera ord till meningar.

Pictogram

Piktogram är ett system av bildliknande grafiska symboler tecknade i vitt mot svart bakgrund. Varje symbol står för ett ord eller begrepp. Piktogram är för dem som behöver kommunicera med bilder.

Widgit

Widgit är ett system av symboler i färg och svartvitt. Det är logiskt och konsekvent uppbyggt med symboler som är lätta att förstå och lära in. Widgitsymboler används framförallt för att träna  läs- och skrivförmågan hos barn och unga  med tal- och språkstörning.

Om du vill veta  mer om de olika symbolstöden se länkarna nedan. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 8 januari 2018