Passagen Linköpings Konsthall

I konsthallen arrangeras utställningar med inriktning på samtidskonstens alla olika uttrycksformer. Vi har tre olika utställningsytor på Passagen Linköpings konsthall, 1,2 och 3. I 1 och 2 kommer vi att visa större utställningar och i 3 har vi nu möjlighet att visa utställningar i det mindre formatet.

Foto från Maria Nordins utställning

Maria Nordin , Encounters 2020

Öppettider

Tisdag 12-16
Onsdag - Torsdag 12-18
Fredag - Lördag  12-16 

Avvikande öppettider under vår/sommar 2020
3-4 mars stängt
9 april 12-16
30 april 12-16
20 maj 12-16

Sommartid 1 juni - 31 augusti öppet  tisdag - lördag 12-16

Fri entré!

Nuvarande utställningar

”Ha det så bra! Mvh Pöbeln” är en utställning om kärleken till glesbygden, fångad i stadens gytter.

Välkommen till Passagen och årets tredje utställning, som i någon mån rör temat maskering. Efter Maria Nordins skenbart verklighetstrogna akvareller och Eric Magassas uttalade val att gömma sig bakom masker som både döljer och markerar en kulturell tillhörighet, kommer nu tecknaren Ellen Macke Alström till oss för att visa sina mångmunnade figurer, kroppsliga förgreningar, stampande bleckfötter och bråkande identiteter mellan stad och glesbygd.

Alström är född 1989 och uppväxt i Falköping. Numera är hon verksam som konstnär i Göteborg. Hon arbetar jobbar med ”berättande konst”, visuellt en värld under uppbyggnad, bestående av monsterlika figurer och djur som interagerar med sig själva och varandra. Hennes bildvärld har uppstått ur ett intresse för berättelser, poesi och fiktion, men främst är den ett utforskande av mänskliga relationer och känslor, det fula och det konstiga, det ärliga och skammen. Djuren finns med som de enda sanna vännerna, men de representerar också det djuriska i kroppen, det som inte går att resonera bort. Varje projekt är en ny berättelse.

 Ellen Macke Alström tecknar främst i tusch, men svävar ibland ut i andra uttryck, skriver mycket och har på senare tid börjat utforska textil och mer skulpturala uttryck. Förutom det egna konstnärliga arbetet utför hon en del illustration och formgivning till diverse punkband och poeter; har målat en del väggar på uppdrag och samarbetar gärna med konstnären Mikael Dalnäs.

 ”Ha det så bra! Mvh Pöbeln” invigs i konsthallen den 30/1 kl 17.00!

Välkommen till en utställning med en internationellt verksam hemvändare!

På en öppen yta framför en gulmålad mur står en märklig figur, iklädd en drapering med vitt, rött och blått sicksackmönster. Figurens huvud består av en mask, skapad av en tomkartong. Ansiktet är en blå rektangel med två röda cirklar, som utgör ögonformer. Konstnären bakom bilden av den märkliga figuren heter Eric Magassa. Under perioden 23/1 – 5/3 visas hans utställning May the Colors Last All Night på Passagen Linköpings Konsthall.

Eric Magassa (f. 1972 i Linköping) bor och arbetar i Göteborg och är utbildad på Central Saint Martin School of Art and Design, London och Art Students League of New York, New York. Den ovan beskrivna bilden ingår i hans pågående konstprojekt The Lost Series, i vilken han själv placerar sig själv förklädd i färgstarka masker och tyger i olika stadsmiljöer.

Magassa har tidigare bl a deltagit i Modernautställningen 2018,  på Moderna Museet i Stockholm, visat separatutställningen Tell Me A Tale of Lies på Alingsås konsthall och rumsinstallationen Talking Drum på Konstepidemin i Göteborg 2019. Han medverkade även vid GIBCA, Göteborg International Biennal for Contemporary Art 2019!

Utställningsåret på Passagen inleds med Maria Nordins utställning Encounters! Utställningen invigs på Passagen den 16/1 kl. 17.00 av konsthallschef Lars-Ove Östensson.

Maria Nordin (f 1980) kommer ursprungligen från Linköping, men lever och verkar idag i Stockholm. Hon arbetar i huvudsak med akvarellmåleri och har utmärkt sig genom sina oerhört realistiska motiv.

I Maria Nordins bildvärld är kroppen alltid i fokus, eller snarare en kroppslig upplevelse.  Hon använder sig av fotoförlagor men avbildar inte personer rakt av. De flesta verken är uppbyggda av flera foton som konstnären satt samman; en arm hämtas från en person, ett ansikte från en annan och så vidare. Det är aldrig den enskilda individen som avporträtteras, utan kroppen, människan, blicken och samspelet däremellan.

Utställningstiteln Encounters anspelar på de möten som sker i många av verken men även – vilket är minst lika viktigt – mötet mellan verk och betraktare. Målningarna är ofta utförda i naturlig skala, eller större. Med det stora formatet vill Nordin leda in oss betraktare till en fysisk upplevelse. Det som händer i mötet mellan betraktaren och målningen är en del av verket - när betraktaren blir betraktad - eller är det tvärtom? 

I utställningen visas verk från olika bildserier, utförda de senaste åren, samt några helt nya verk.

I det nya verket ”Hands to Feet Pose” skildras mötet mellan händernas fingrar och skornas klackar. Det vackra ställs mot det obehagliga, vilket är ett återkommande drag i Nordins konstnärskap.

Kommande utställningar 020

12/3/-28/5 Nu kommer natten. Ur kommunens samling 
19/3-3/5 Liilian Saksi 
26/3-28/5 Malin Hederius, Karin Lundgren-Tallinger och Cecilia Hultman
7/5-13/8 Offentlig konst. Skisser och modeller
4/6-20/8 Karin Broos 

5/3 17.30 Östergötlands arkitekturpris 2019
Utdelning av pris och årsmöte Sveriges arkitekter Östergötland

12/3 17.00 Vernissage Nu kommer natten. Ur kommunens samling

15/2 13.00 Lördagsprogram för barn 3-100 år i Ateljé Passagen.
Konstsamtal och skapande för familjer och enskilda.
Vi gör kroppar i lera med Maria Nordin och Ellen Ahlströms verk som utgångspunkt.
Vi startar gemensamt kl. 13.00. Ingen föranmälan men begränsat antal platser. Pris 25 kr. kontant eller swish.

13/3 13.30 - 15.00 Barnvagnsvisning och fingerfärg i Passagen
Vi tittar, lyssnar och upplever konsthallens utställningar. Efteråt målar vi med fingerfärg i Ateljén. Vi målar med yogurt, blåbär och karamellfärg. Säg till vid anmälan vid eventuell intolerans/allergi.

Vi har 6 st. barnstolar, övriga som behöver barnstol får sitta i knä eller ha med egen stol.  Ålder 0-3 år, äldre syskon efter överenskommelse.

Anmälan: ateljepassagen@linkoping.se Pris: 25 kr. kontant eller swish

19/3 17.00 Vernissagen Liilian Saksi

26/3 17.00 Vernissage Malin Hederus, Karin Lundgren-Tallinger och Cecilia Hultman

2/4 18.30 Filmakademin. Andrei Tarkovskijs klingande filmvärldar: en reflektion om musikens roll och betydelse i Tarkovskijs filmer. Professor Tobias Pontara, Musikvetenskap, Göteborgs universitet.
Arrangeras gemensamt av Cinemax, Folkuniversitetet och Passagen Linköpings konsthall

4/4 13.00 Lördagsprogram för barn 3-100 år i Ateljén
 Konstsamtal och skapande för familjer och enskilda
I konsthallen inspireras vi av textila installationer och vävar. I Ateljén gör vi textilt arbete i samverkan med Hemslöjden.
Vi börjar gemensamt klockan 13.00. Ingen föranmälan men begränsat antal platser.
Pris 25 kr. kontant eller swish.

16/4 18.30 Filmakademin. Genus och filmproduktion.
Universitetsadjunkt Boel Zetteman, Kultur, Samhälle, Mediagestaltning, Linköpings universitet.
Arrangeras gemensamt av Cinemax, Folkuniversitetet och Passagen Linköpings konsthall

7/5  17.00 Vernissage Offentlig konst. Skissser och modeller

8/5 13.00 - 15.00 Barnvagnsvisning och fingerfärg i Passagen
Vi tittar, lyssnar och upplever konsthallens utställningar. Efteråt målar vi med fingerfärg i Ateljén. Vi målar med yogurt, blåbär och karamellfärg. Säg till vid anmälan vid eventuell intolerans/allergi.

Vi har 6 st. barnstolar, övriga som behöver barnstol får sitta i knä eller ha med egen stol.  Ålder 0-3 år, äldre syskon efter överenskommelse.

Anmälan: ateljepassagen@linkoping.se Pris: 25 kr. kontant eller swish

14 maj 18.30-20.00 Jessica Kempe Konstkritiker spanar om Vad gör landskapsmåleriet med samtidskonsten.
Samarbete med Skådebanan

16/5 13.00 Lördagsprogram för barn 3-100 år i Ateljén
Konstsamtal och skapande för familjer och enskilda.
Nu är vi på vär mot ljuset men vad lämnar vi i mörkret? Måleri i Ateljén.
Vi börjar gemensamt kl. 13.00. Ingen föranmälan men begränsat antal platser.
Pris 25 kr. kontant eller swish.

4/6 17.00 Vernissage Karin Broos

 

Passagen Linköpings Konsthall planerar självständigt sitt programinnehåll och bjuder in sina utställande konstnärer. Utställningsprogrammet planeras för cirka två år i förväg.

Vi följer aktivt vad som händer på bildkonstområdet och tar också emot utställningsförslag på adressen passagen@linkoping.se (endast per e-post). Förslaget ska innehålla en skriftlig beskrivning av projektet (cirka 1 sida) och högst 6 bifogade bilder (.jpeg, 300 dpi, max 1 MB). I fråga om videoverk bör en länk till videofilen bifogas till projektbeskrivningen.

Eftersom vårt utställningsprogram inte grundar sig på ansökningsförfarande ger vi ingen respons om de förslag vi får tillhanda, utan vi kontaktar avsändaren om vi vill ha mer information om projektet.

Passagen Linköpings konsthall

Skicka e-post till Passagen Linköpings konsthall

E-post: zzzpassagen@linkoping.se

Telefon: 013-20 57 32

Besöksadress: Stora Torget 2 (se karta) Öppettider: tisdag 12-16 onsdag - torsdag 12-18 fredag - lördag 12-16

Avvikande öppettider under vår/sommar 2020
3-4 mars stängt
9 april 12-16
30 april 12-16
20 maj 12-16

Sommartid 1 juni - 31 augusti tisdag - lördag 12-16

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 26 februari 2020