Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Passagen Linköpings Konsthall

I konsthallen arrangeras utställningar med inriktning på samtidskonstens alla olika uttrycksformer. Vi har tre olika utställningsytor på Passagen Linköpings konsthall, 1,2 och 3. I 1 och 2 kommer vi att visa större utställningar och i 3 har vi nu möjlighet att visa utställningar i det mindre formatet.

från utställningen Östgöta konstförening 100 år

Bild från utställningen Östgöta konstförening 100 år

 

Öppettider 

Tisdag  12.00 - 16.00 onsdag  -  torsdag 12.00 - 18.00
fredag -  lördag 12.00 - 16.00

Fri entré!


Aktuella utställningar

Ettan. 2 september - 28 oktober TILPO Vandringar  tider och tillbehör

Tilpo arbetar med berättelser, berättelser som uppstår i ett möte, ett möte som går under namnet Tilpo. Det är den gemensamma pseudonymen som målaren Hans Eriksson och Hanna Aihonen Eriksson döljer sig bakom i sitt konstnärliga värv.   Hans är målare och Hanna är scenograf. Det som för dem samman är en delad vision, och ur den visionen växer deras liv, som par och som konstutövare. Resultatet beskriver de själva som ”Magisk, romantisk realism”, och visst är det bilder som vänder ut och in på de invanda, som när ett barn säger titta! och pekar på en mustig fläck. Ska vi kalla dem barn av den postmoderna ironin?                                                                                                                                                                 Tilpo uttrycker själva i sin smak och sina referenser ett släktskap med något som man idag frestas att kalla för en ”Ikonoklastisk naivism”. Konstnärligt sprungna ur det betydelsefulla tidiga 1980 talet, då en generation unga konstnärer skrev om reglerna inom konstvärlden, i en tid då reklamens färgstarka yttre blandades med ett kvarhängande socialt patos från 1970 talet, menar Tilpo att konst är en politisk handling, därför att att ett riktigt konstverk alltid är ett ställningstagande.  Hur det nu än ligger till med den saken kan vi nog hålla med om att betydelsefull konst, vare sig den vill det eller inte, speglar strömningarna i sin samtid; till och med frånvaron av konst blir på så sätt talande. Det vi skönjer i Tilpos konst är en värld som är på väg att smälta som en grann glass.

 
 
Tvåan. 9 september - 4 november Tomas Lundgren Nachleben

Tomas Lundgren (f 1985) lever och verkar i Göteborg, där han också har utbildat sig på Valands konsthögskola under åren 2011-13. Lundgren har tidigare profilerat sig genom svartvita porträtt, utförda på ett sätt som påminner om det tidiga 1900-talets porträttfotografi. Till utställningen Nachleben, som visas i utställningsrum 2 på Passagen, har han även skapat nonfigurativa målningar i färg.
 
 
Trean. 26 augusti - 21 oktober Artist in Residence. Justine Ghinter 
Målningar och video.
 
Kommande utställningar 
 
Trean. 28 oktober - 13 januari Magnus Gramén. Rekonstruktioner och cigaretter.

Rekonstruktioner är för mig ett sätt att minnas rum, stämningar, moods, händelser, fenomen.
Olika saker som betytt något för mig. De är märkligt hur mycket och exakt man kan minnas.Cigaretter, denna företeelse som är så dubbel, när jag växte upp rökte alla filmskådespelare, det ansågs vara elegant. Känt folk röker Kent. Röken var tecknet på det flyktiga och det eteriska, det kunde i sig vara som en fransk film av Goddard. Samtidigt som vi idag är medvetna om dess giftiga och sjukdomsskapande effekt. Jag tänker på min Pappa som rökte John Silver utan filter, jag ser hans händer hållandes en cigarett. Han dricker en kopp kaffe och löser ett korsord. Hoppas min konst kan väcka hågkomster och skeenden från era liv, det är min förhoppning.

Magnus Gramén 

Magnus Gramén (f. 1956) bor och arbetar i Sollebrunn utanför Alingsås.
Han är utbildad på HDK 1974-76 och Valand 1976-81. Magnus  har ställt ut på otaliga gallerier i Sverige och Europa.
Han arbetar med bild, musik, ord och objekt.

Ettan. 4 november - 13 januari Marie Dahlstrand. Hål i marken.

Marie Dahlstrand målar som om det gällde livet, hennes skapelser äger suget hos en besatt blick. Besatt av vad då frågar du? Av färg! FÄRG FÄRG  FÄRG! Men med en fräsch och upplyftande smak som av nypressad fruktsaft, och samtidigt med den där krypande förnimmelsen av att det finns något mer där inne. Betraktaren ramlar handlöst in i Maries kaleidoskopiska brunnar av skimrande slöjor, som öppnar sig på nytt och på nytt, och ur detta rasande fall stiger en märklig känsla av klarhet.

Marie Dahlstrand (f. 1973, Lidköping) bor och arbetar i Göteborg. Hon är utbildad på Konsthögskolan Valand 1993-98 och Falkenbergs konstskola 1991-93. Marie Dahlstrand har ställt ut regelbundet på gallerier och konsthallar och hennes konst är inköpt av museum, kommuner, landsting och Statens konstråd. Hon har utfört ett antal offentliga gestaltningar, bla på Birgittaskolan i Linköping.

Tvåan. 11 november - 20 januari Pia König. Handen mullrar - tanken far.

 

 

14/10 18.30 Filmakademin.  Boel Zetterman, Kvinnliga filmares villkor

Boel Zetterman är filmregissör och undervisar i film vid Linköpings universitet. Var tog alla kvinnliga filmare vägen? Och var tar de vägen nu? I föredraget får vi en personlig resa genom filmmediet där vi också stöter och blöter lite av de tankar som gör att kvinnliga filmare än i dag
har lägre budget vad gäller dokumentärfilm - men äntligen (nästan) nått upp i antal vad gäller svensk spelfilmsproduktion - men samtidigt anklagas filminstitutet för att politisera filmen.
Varför är inte den svenska filmen jämställd vad gäller produktionsvillkoren?

Linköpings Filmakademi är ett samarbete mellan Cinemax, Konsthallen Passagen och Folkuniversitetet

18/11 18.30 Filmakademin. Tobias Pontara, Andrei Tarkovskijs klingande filmvärldar: en reflektion omkring musikens roll och betydelse i Tarkovskijs filmer 
Trots en relativt modest produktion omfattande endast sju långfilmer betraktas den ryske regissören Andrei Tarkovskij (1932–1986) ofta som en av de mest framstående filmskaparna under 1900-talet. Under de senaste decennierna har även en omfattande forskningslitteratur vuxit fram i vilken Tarkovskijs filmer studerats med en noggrannhet och detaljskärpa motsvarande den musikforskare och konsthistoriker ägnat kanoniseradeverk av kända kompositörer och 
konstnärer. Betydligt mindre uppmärksamhet har ägnats åt ljudets och, framförallt, musikens roll i Tarkovskijs filmer. I den här föreläsningen kommer Tobias Pontara att diskutera och belysa musikens betydelse och funktion i Tarkovskijs filmskapande samt reflektera över hur ett fokus
på musiken kan leda till nya sätt att förstå och uppleva dessa ikoniska filmer. Föreläsningen kommer i första hand att fokusera på de tre filmer Tarkovskij färdigställde under 1970- talet – Solaris (1972), Spegeln (1975) och Stalker (1979) – med kortare utblickar mot de övriga filmerna.
 
Tobias Pontara är professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet. Han är författare till boken ”Andrei Tarkovsky’s Sounding Cinema: Music and Meaning from Solaris to The Sacrifice” (Routledge 2020) 

Linköpings Filmakademi är ett samarbete mellan Cinemax, Konsthallen Passagen
och Folkuniversitetet

9/12 18.30 Filmakademin Annika Wik, Filmen i en levande stad
Vilken plats har filmen och den rörlig bild i stadsrummet idag och vilken plats skulle den kunna ha på stadens alla tänkbara och otänkbara ytor? Annika Wik kommer att prata om erfarenheter och lärdomar från projektet Smart Kreativ Stad, ett femårigt EU-projekt drivet av Film Capital Stockholm 2015-2020, i vilket hon var verksam som deltagande följeforskare. Målet med projektet var att bidra till en attraktiv stad för boende, kreatörer och besökare. Föreläsningen
kommer att vara rik på exempel på hur film och rörlig bilden kan ta plats i staden, på brofästen, i parker, på torg, i tomma kontorslokaler och på fasader, hur den kan aktivera stadsrummet - hur levande bilder kan bidra till en levande stad. 
Annika Wik är fil.dr i filmvetenskap och hon arbetar med forskning och kunskapsutveckling inom film och samtidskonst. Bland uppdragsgivare finns förutom Film Capital Stockholm som drev Smart Kreativ Stad, Svenska Filminstitutet, Skolverket, Statens konstråd, Kulturförvaltningen Region Stockholm och Hållbart arbetsliv - Partsrådet. 

Linköpings Filmakademi är ett samarbete mellan Cinemax, Konsthallen Passagen
och Folkuniversitetet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Passagen Linköpings Konsthall planerar självständigt sitt programinnehåll och bjuder in sina utställande konstnärer. Utställningsprogrammet planeras för cirka två år i förväg.

Vi följer aktivt vad som händer på bildkonstområdet och tar också emot utställningsförslag på adressen passagen@linkoping.se (endast per e-post). Förslaget ska innehålla en skriftlig beskrivning av projektet (cirka 1 sida) och högst 6 bifogade bilder (.jpeg, 300 dpi, max 1 MB). I fråga om videoverk bör en länk till videofilen bifogas till projektbeskrivningen.

Eftersom vårt utställningsprogram inte grundar sig på ansökningsförfarande ger vi ingen respons om de förslag vi får tillhanda, utan vi kontaktar avsändaren om vi vill ha mer information om projektet.

Passagen Linköpings konsthall

Till e-postformulär för Passagen Linköpings konsthall

E-post: zzzpassagen@linkoping.se

Telefon: 013-20 57 32

Besöksadress: Stora Torget 2 (se karta) Öppettider: tisdag 12 - 16 onsdag och torsdag 12 - 18 fredag - lördag 12 - 16

Besöksadress : Stora Torget 2 Öppettider: tisdag 12 - 16 onsdag och torsdag 12 - 18 fredag - lördag 12 - 16

 

 

Senast uppdaterad den 18 oktober 2021

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: