Passagen Linköpings Konsthall

I konsthallen arrangeras utställningar med inriktning på samtidskonstens alla olika uttrycksformer. Vi har från och med hösten 2017 tre olika utställningsytor på Passagen Linköpings konsthall, 1,2 och 3. I 1 och 2 kommer vi att visa större utställningar och i 3 har vi nu möjlighet att visa utställningar i det mindre formatet.

Öppettider

tisdag 11-16
onsdag 11-18
torsdag 11-20
fredag - söndag 12-16 

Öppettider under påsk
Långfredag och påskafton stängt
Påskdagen (söndag) öppet 12- 16

Fri entré!

Nuvarande utställningar

Konstnären Hanna Hellsten är född i Stockholm, uppvuxen i Los Angeles, Kalifornien och bor idag på Värmdö. Hellsten har studerat vid the Art Center College of Design och har varit assistent åt den amerikanske konstnären Mike Kelley. I sina tidigare arbeten har hon i olika videoverk och målningar studerat sin kropp och identitet på ett sätt som för tankarna till Cindy Shermans fotografier. Likt Sherman använder Hellsten smink och förklädnader för att gestalta olika karaktärer, det är ett undersökande av självbilden i förhållande till kvinnliga klichéer och samtidigt en lek med den voyeuristiska blicken.

I utställningen Plastic Ocean, Plastic Storm kretsar tematiken istället kring vågen och den högst aktuella frågan om miljöförstöring och nedskräpning av världshaven. Hellsten arbetar med installationer, målningar och videoverk och skapar sina konstverk med hjälp av bland annat plast, skräp och snäckor.

Text av: Matilda Karlsson, Konstpedagog Passagen Linköpings konsthall

Jonathan Josefsson (f. 1978) är konstnär och gjorde sig känd i Göteborg under 2000-talet som graffitimålaren Ollio. Han har studerat vid Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet 2001–07. Ollio använder sig av starka färger och mönster, där han rör sig fritt mellan textilkonst och graffiti. I hans skapande står improvisation och lekfullhet i centrum. Ollio har en blandad repertoar: tuftade mattor, väggmålningar i gaturum och offentliga gestaltningar. Ett av hans senaste offentliga uppdrag, ett verk kallat Rymdstenen är placerat utanför Mjärdevi Center i Linköping.

Under sin studietid på HDK upptäckte han likheten mellan sprayburken och tuftmaskinen och lät sitt lekfulla färg- och formspråk översättas till ryamattor. När man tuftat en matta använder man sig av en tuftningspistol, som i sin tur fungerar som en bärbar symaskin där man ”spraysyr” fast ullgarn på väv med tuftningspistolen. I likhet med en symaskin går det endast att använda en färg i taget, resultatet blir ett mönster med skarpa linjer av de olika färgerna som använts.

Ollio finns representerad vid bland annat Göteborgs Konstmuseum, Röhsska museet och Galleri Magnus Winström.

Text av: Marie-Helena Mallous, Studentmedarbetare Passagen Linköpings konsthall

Vernissage 17 januari klockan 17.00. 

Ola Åstrand var från början musiker och spelade i olika progg- och punkband på 1970-talet. Han utbildade sig sedan till konstnär vid Valands konsthögskola mellan åren 1986-91, och har sedan dess varit verksam som konstnär och kurator. 1998 kurerade han utställningen Hjärtat sitter till vänster, en samlingsutställning med svensk konst från 1960- och 70-talet, på Göteborgs konstmuseum tillsammans med Ulf Kihlander. Åstrand arbetar med många olika tekniker, teckningar, installationer och målningar, som han sammanfogar till en helhet. I verken finns referenser till bland annat 1960-talets affisch- och plakatkonst. Åstrand intresserar sig för det kapitalistiska samhällets konsumtionskultur och hans verk kritiserar och ifrågasätter vad denna kultur gör med oss människor. Utställningen Att leva under kapitalism har tidigare visats på Galleri Thomassen i Göteborg.

Göteborgskonstnär i exil
Åstrand kallar sig själv för en Göteborgskonstnär i exil eftersom han numera bor i Tomelilla i Skåne tillsammans med sambon och konstnären Mette Wide. Utställningen på Passagen Linköpings Konsthall förhåller sig också till ett annat tema i Åstrands konstnärskap, den manliga självbilden. Några av verken visades 2018 på konsthallen i Trollhättan i en utställning med titeln Male Hysteria där Åstrand undersökte synen på manlighet och machokultur. Frågan har varit angelägen för honom i och med att han växte upp utan en närvarande fadersgestalt och saknade därmed en manlig förebild. Hans syfte är att slå hål på myten om machomannen genom att göra en karikatyr av densamma. Han beskriver det själv som om att:

"Jag vill säga något angeläget och hoppas att det i sin tur ska leda till samtal och reflektioner. Man behöver inte hålla med mig men jag tror att det är bäddat för pedagogiska samtal i min utställning."

Text av: Matilda Karlsson, Konstpedagog Passagen Linköpings Konsthall

Program i Konsthallen

18 april 18.00-20.00 Fluxus på Passagen.
Bengt af Klintberg, känd som författare och folklivsforskare , men också en av pionjärerna inom den internationella Fluxusrörelsen berättar och framför klassiska stycken i Fluxuskonstens tradition tillsammans med Roger Bergner, Lars Jonsson, Kristoffer Westin och publiken.

25 april 17.00-20.00 Vernissage  Karin Häll. Utställningsrum 2. 

26 april 13.00-14.30 barnvagnsvisning och fingerfärg för föräldralediga
Vi tittar , lyssnar och upplever konsthallens utställning. efteråt målar vi med fingerfärg i Ateljén. Vi målar med yoghurt, blåbär och karamellfärg. Säg till vid anmälan om ditt barn inte tål yoghurt. Vi har 6 barnstolar, övriga som behöver barnstol får sitta i knä eller ha med egen stol. Ålder 0-3 år, äldre syskon efter överenskommelse. Föranmälan krävs.

Pris: 25 kr kontant/swish
Anmälan: ateljepassagen@linkoping.se

27 april 13.00 Lördagsprogram för barn 3-100 år
Konstsamtal och skapande för familjer och enskilda.
Vi inspireras av karin Hälls skulpturer och i Ateljén skulpterar vi med lera, halm och pinnar.
Pris:25 kronor kontant eller swish. ingen föranmälan men begränsat antal platser.

2 maj 18.00-20.00  Sara Kristoffersson om BAUHAUS en pigg 100-åring.
Föreläsning och samtal om designskolan Bauhaus som spelat en central roll för 1900-talets desig, konst och arkitektur och som i år fyller 100 år. Sara kristoffersson.
Sara Kristoffersson är professor i designhistoria på Konstfack, forfattare och kritiker i Dagens Nyheter.
i samarbete med KC Mitt, Östgöta Konstförening och Skådebanan.

9 maj 17.00-20.00 Vernissage Joakim Lindengren. Utställningsrum 3.

16 maj 17.00-20.00 Vernissage Mitt favoritkonstverk. Utställningsrum 1.

16 maj 18.00-20.00 Kulturdebatt mellan Gustav Appelberg (L) Ordförande kultur- och fritidsnämnden och Niklas Nåbo (S) Vise ordförande kultur- och fritidsnämnden.

17 maj 13.00-14.30 barnvagnsvisning och fingerfärg för föräldralediga
Vi tittar , lyssnar och upplever konsthallens utställning. efteråt målar vi med fingerfärg i Ateljén. Vi målar med yoghurt, blåbär och karamellfärg. Säg till vid anmälan om ditt barn inte tål yoghurt. Vi har 6 barnstolar, övriga som behöver barnstol får sitta i knä eller ha med egen stol. Ålder 0-3 år, äldre syskon efter överenskommelse. Föranmälan krävs.

Pris: 25 kr kontant/swish
Anmälan: ateljepassagen@linkoping.se

18 maj kl 13.00 Lördagsprogram för barn 3-100 år
Konstsamtal och skapande för familjer och enskilda
Vi inspireras av "favoritkonstverk" i konsthallen och målar egna favoriter inne eller ute på hospitalstorget.
pris: 25 kronor kontant eller swish, ingen föranmälan men begränsat antal platser.

23 maj 18.30-20.00 Filmakademin. Universitetslektor, fil dr. Dagmar Brunow, Linnéuniversitetet.
Ett samarbete mellan Cinemax,Folkuniversitetet och Passagen Linköpings konsthall.

13 juni 17.00-20.00 Vernissage ARTOTEK. Utställningsrum 2.

15 augusti 17.00-20.00 Vernissage Hungry Planet. Utställningsrum 1

17 augusti Östgötamusiken spelar i konsthallen. Återkommer med tid

22 augusti 17.00-20.00 Vernissage  Bo Olls. Utställningsrum 2.

3 oktober 17.00-20.00 Vernissage Max Book. Utställningsrum 1.

10 oktober 17.00-20.00 Vernissage Fredrik Vestergård. utställningsrum 2.

17 oktober 17.00-20.00 Vernissage Aldís Ellertsdóttir Hoff. Utställningsrum 3

21 november 17.00-20.00 Vernissage Konsten att välja. Utställningsrum 1.

28 november 17.00-20.00  Vernissage Ateljé Passagen. Utställningsrum 3. 

5 december 17.00-20.00 Vernissage Helena Sjögren. Utställningsrum 2

Passagen Linköpings Konsthall planerar självständigt sitt programinnehåll och bjuder in sina utställande konstnärer. Utställningsprogrammet planeras för cirka två år i förväg.

Vi följer aktivt vad som händer på bildkonstområdet och tar också emot utställningsförslag på adressen passagen@linkoping.se (endast per e-post). Förslaget ska innehålla en skriftlig beskrivning av projektet (cirka 1 sida) och högst 6 bifogade bilder (.jpeg, 300 dpi, max 1 MB). I fråga om videoverk bör en länk till videofilen bifogas till projektbeskrivningen.

Eftersom vårt utställningsprogram inte grundar sig på ansökningsförfarande ger vi ingen respons om de förslag vi får tillhanda, utan vi kontaktar avsändaren om vi vill ha mer information om projektet.

Passagen Linköpings konsthall

Skicka e-post till Passagen Linköpings konsthall

E-post: zzzpassagen@linkoping.se

Telefon: 013-20 57 32

Besöksadress: Stora Torget 2 (se karta) Öppettider: tisdag 11-16
onsdag 11-18
torsdag 11-20
fredag - söndag 12-16

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 3 april 2019