Hoppa till huvudinnehåll

Vinterljus 2013 - fantasia

Vinterljus 2013 gick i fantasins tecken och vi skapade en magisk plats mellan Linköpings stadsbibliotek och Lektorshagen. Ljusinstallationerna lyste från 16 november 2013 till 1 januari 2014. Vinterljuspromenaden i Vinterljus 2013 var ca 2 km och innehöll 13 st ljusinstallationer.

 Den växande staden

I Linköping är vi hela tiden fler som vill leva, verka och utvecklas – och staden växer och myllrar med oss. Just nu är vi 150 000 personer och 10 000 företag som trivs, skapar och förverkligar våra idéer här. Imorgon är vi ännu fler. Här går spjutspetsteknik och humanism hand i hand. Just den mixen ger oss en grogrund för nya idéer och kraften att förverkliga dem. I trädet, som du ser framför dig, finns 150 olika ljuspunkter. Om du tänker dig att varje ljuspunkt motsvarar 1000 människor här i Linköping – ja, då blir det många lysande idéer. Och Linköping är, som bekant, staden där idéer blir verklighet.

Ljusdesigner: Roland Thörnqvist, Modell- och Utställningsteknik

Biblioteket

Välkommen till Linköpings Stadsbibliotek – stadens stora skattkammare! Med ett vackert ljusspel, både utanför och inne i biblioteket, vill vi ge dig en fin start på årets Vinterljuspromenad. Och innan du strosar vidare – ta gärna en titt på bildskärmarna och upplev lite av allt det som biblioteket har att erbjuda. Som du ser är det mycket mer än bara böcker. Är du lite yngre vill vi också tipsa om allt kul och spännande som gömmer sig mellan alla bokhyllor.

Ljusdesigner: Roland Thörnqvist, Modell- och Utställningsteknik i samarbete med Bernt Toftgård, Firstplay

Tidsresan

Välkommen på en resa 100 år tillbaka i tiden – en tid då Hunnebergsgårdarna, där du nu befinner dig, sjöd av liv och rörelse. Upplev, med alla sinnen, hur folk hade det förr – utan centralvärme och andra moderna bekvämligheter. Om du inte tål ett mustigt språk gör du nog bäst i att hålla för öronen. Och se upp så att smeden inte drar ut dina tänder!

Ljusdesigner: Roland Thörnqvist, Modell- och Utställningsteknik

Den interaktiva lyktstolpen

Ett uppkopplat samhälle är ett upplyst samhälle – bokstavligen. Därför är det kanske inte så konstigt att det upplysta landet fantasia även har en interaktiv lyktstolpe. Faktiskt världens första. Lyktstolpen, ZeroSite Interactive som den heter, skapar ljud- och ljusspel av texter som till exempel tweets och bokcitat. Dessutom bjuder den på gratis Wi-Fi. Och en sådan lyktstolpe måste man ju bara tycka om.

Ljusdesigner: Linköpings kommun, Tekniska verken och Ericsson

Colored by light

Visste du att landet fantasia faktiskt har en egen skola? Engelska Skolan heter den, och som du ser är den insvept i ett lekfullt ljus som skapar ett färgglatt potpurri. Nästan som om den hade målats med magiska kritor.

Ljusdesigner: Charlotta Mattsson, Tindra Design AB

Fish in the sky

Välkommen till fantasias undervattensvärld. Här simmar fiskar i luften och krabbor klättrar på väggarna. Stanna en stund och njut av livet under ytan – som du märker behöver man inte vara en fisk för att kunna andas här.

Ljusdesigner: Charlotta Mattsson, Tindra Design AB

Skogsstämning

Inte så långt härifrån finns en mystisk skog – och några av skogens invånare, de självlysande insekterna, har hittat ända hit. Kanske vill de att du ska komma i skogsstämning redan nu. Insekterna har ritats av barn i årskurs 5 på Engelska Skolan och Folkungaskolan.

Ljusdesigner: Charlotta Mattsson, Tindra Design AB

Rymdgungan

Rymden är närmre än vad man kanske tror. Åtminstone här i landet fantasia. Och har du aldrig provat på en interaktiv rymdgunga så har du chansen nu. Som gungpilot kan du påverka både ljus och ljud, så testa att gunga högt – eller att gunga i takt – och se vart ljudet och ljuset tar dig.

Ljusdesigner: Olof Wise, Zeppelinarna i samarbete med David Johansson, Tekniska verken

Ljusets hemlighet

Ljuset bär på en hemlighet – och hemligheten sitter i färgen. Kan du utläsa ”färgkoderna” och avslöja figurerna? Klarar du en, klarar du kanske flera. Och hjälps ni åt – ja, då går det säkert ännu lättare. Men egentligen finns ju inget rätt eller fel. Slappna av och känn efter. Vad ser du?

Ljusdesigner: David Johansson, Tekniska verken

Misplaced?

Men vänta nu, vad är det här ...en bil i ett träd? Hur har den hamnat där? Det måste vara en sån där flygande bil – i fantasia är ju allting möjligt. Men bor det någon där inne? Det låter i alla fall som det. Bäst att smyga närmare och kolla.

Ljusdesigner: Robin Hedman, Tekniska verken

Disco in the Dark

Har du någonsin dansat i skogen? Om inte, har du chansen nu! Kanske hörde du musiken redan på avstånd. Kanske såg du det svagt glödande ljuset i marken. Eller kände du hur du liksom drogs hit, utan att riktigt veta varför? En sak är säker: du har hittat fram till älvornas och trollens favoritdisco – och det är ingen slump att du är här. So let’s dance!

Ljusdesigner: Soundforce och IMC i samarbete med David Johansson, Tekniska verken

Barnens ljus

Visst är barnen ljuset på vår jord? Så varför inte låta barnen själva vara med och skapa en ljusinstallation för Vinterljus 2013? Med ”Barnens ljus” har vi gjort precis det. Det du ser framför dig är fler än 200 PET-flaskor, målade av barn här ifrån Linköping. Nog lyser de upp tillvaron, eller hur?

Ljusdesigner: David Johansson, Tekniska verken

Capella Lumina - Ljuskojan

Det finns vanliga hus och så finns det sagohus. Det här är som du ser inget vanligt hus. Inte ens ett vanligt sagohus. Det är ett sagohus… av ljus! Tveka inte, kliv in och låt ljuset av tusentals stjärnor flöda omkring dig. Stanna en stund bortom tidens fängsel och låt dina sinnen följa med ut ur rummets sfär. Stanna lite till och lyssna till berättelsen om Momo, flickan som såg bakom illusionen ”Tid” och som ville avslöja dess hemlighet för människorna.

Ljusdesigner: Ulla Ridderberg konstnär, i samarbete med David Johansson, Tekniska verken 

Senast uppdaterad den 14 september 2020