Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens vård och omsorg i hemmet

Tillsammans möter vi framtiden! Satsningen Framtidens vård och omsorg i hemmet syftar till att skapa förutsättningar för att möta de utmaningar och möjligheter vi står inför. Genom områdesbaserad vård och omsorg kommer vi nära våra kommuninvånare och tillsammans skapar vi en trygg vardag med individen i centrum.

En ung och en äldre kvinna tittar tillsammans på en mobiltelefon.

 

Vi bygger en en jämlik vård och omsorg med rätt kompetens och god kvalitet i hela kommunen. Teamarbetet i varje område möjliggör samordnade insatser och ett hälsofrämjande arbete. Den nya modellen innebär att resurserna kan användas bättre och räcka till fler.

Nyheter om Framtidens vård och omsorg i hemmet

Nu sker omställningen

Efter omfattande förberedelser är vi snart framme vid övergången till områdesbaserad vård och omsorg. På sidan Områdesbaserad vård och omsorg finns information och kontaktuppgifter som riktar sig till brukare och närstående. 

Områdesbaserad vård och omsorg i hemmet

Linköpings kommuns nya modell Områdesbaserad vård och omsorg i hemmet innebär att kommunen har delats upp i geografiska områden. Inom varje område har en och samma utförare ansvar för:

  • hemtjänst
  • hemsjukvård
  • hemrehabilitering
  • biståndsbedömda trygghetsboenden

Utförarna ska ha dygnet runt-verksamhet och larmberedskap. De ska också ha arbetslag med demenskompetens samt spetskompetens om bland annat komplexa vård- och omsorgsbehov.

Medarbetare inom hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering arbetar tillsammans i multiprofessionella team och tar ett helhetsansvar för individens behov. Att hemsjukvårdens sjuksköterskor och rehabiliteringspersonal ingår i teamen underlättar en nära samverkan med vårdcentraler och sluten vård.

De biståndsbedömda trygghetsboendena trygghetsboendena som finns i varje område erbjuder gemensamma måltider, fritidsaktiviteter, umgänge och hälsofrämjande aktiviteter. Lunchserveringen och träffpunktaktiviterna är öppna både för personer som bor i boendet och andra. 

Biståndsbedömda trygghetsboenden

Geografiska områden

Via länken kommer du till en karta där du kan söka på adress och se vilken utförare som ansvarar för respektive område. 

Införandeprojekt för omställningen

Verksamheterna har samverkat med stöd från Socialförvaltningen och i dialog med fackliga representanter i ett införandeprojekt. Projektet har syftat till att säkerställa och genomföra förberedelsearbetet och omställningen till områdesbaserad vård och omsorg i hemmet.

Införande 

Förberedande fas maj-augusti 2022

  • April: Tilldelningsbeslut 
  • April: Informationsmöten med chefer och medarbetare 
  • Maj: Besök på trygghetsboenden/servicehus  
  • Juni: Informationsbrev till brukare
  • Tillståndsansökningar till IVO. Bekräftelse och kvitto lämnas.

Fördjupande fas september 2022-februari 2023 

  • Hälso- och sjukvård: löpande arbete med att utveckla arbetssätt och processer utifrån nya direktiv 
  • Detaljerade projektplaner från utförare in senast 4/11
  • September: Information från arbetsgivare gällande eventuell förändring i anställning 
  • 13 september: Pilotprojekt påbörjas i Kärna för att testa modellen 
  • Kontinuerliga möten med utförare där status på rekrytering och kontakter mellan utförare med mera följs.
  • Statistikuppgifter lämnas till utförarna
  • 14 oktober: Sista dag för att välja eventuell övergång till ny arbetsgivare 

Implementeringsfas februari 2023-maj 2023

  • Bevis om försäkringar inhämtas
  • Uppdaterade statistikuppgifter lämnas
  • Vilka verksamhetschefer som är rekryterade inhämtas
  • Detaljerad plan säkerställs
  • Mars: Kö till kommunalt trygghetsboende upplöses
  • Överlämnande och mottagande av patienter   
  • Maj: Övergång påbörjas 

Stödmaterial

Har kan du ladda ner material som stöd i kommunikation om Framtidens vård och omsorg i hemmet. Materialet uppdateras löpande.

Se den animerade informationsfilmen om Framtidens vård och omsorg 

Se filmen från vår informationsträff med chefer och samordnare. Under filmen hittar du frågor och svar på frågor som kom upp under träffen. 

Delprojekt

Införandeprojektet har bestått av åtta delprojekt och har en huvudprojektledare som rapporterar till en styrgrupp. Varje delprojekt har en projektledare, arbetsgrupp och referensgrupp. 

IT/Verksamhetssystem
Skapa förutsättningar, göra anpassningar och säkerställa ett fungerande IT-stöd vid omställningen.

Ekonomi
Identifiera vilken information som ska följas upp och varför. Därefter anpassa ekonomiska underlag och ekonomisystemet

HR-frågor
Upprätthålla arbetsrätten och arbetsgivarpolitiken i frågor som rör personal inom Linköpings kommun.

Läs mer

Lokaler
Skapa ändamålsenliga lokaler för att skapa goda förutsättningar för medarbetare och brukare.

Biståndsbedömda trygghetsboenden
Säkerhetsställa att omställningen till biståndsbedömt trygghetsboende sker på ett tryggt och tydligt sätt för den enskilde och utförare. 

Kommunikation
Tillgängliggöra information och stödja förändringsarbetet i att skapa förståelse, trygghet och vilja i omställningsarbetet.

Hälso- och sjukvård
Skapa förutsättningar för en trygg, patientsäker och jämlik hälso- och sjukvård vid omställningen, inom och mellan varje geografiskt område.

Läs mer

Uppstartsprojektet
Säkerställa att förutsättningar ges för att forma organisation enligt nya modellen samt säkerställa trygg och säker övergång för brukare och patienter till den nya utföraren.

Frågor och svar om modellen

Sök bland frågor och svar

Äldrenämnden gav i november 2018 Social- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att göra en översyn av Linköpings modell för hemtjänst som då och fram till upphandlingen är genomförd, utförs inom ramen för ett valfrihetssystem utifrån lagen om valfrihet (LOV).

Anledningen till översynen var att att se om det fanns former som kan ge bättre förutsättningar att möta framtidens utmaningar och säkra en kvalitativ och säker vård och omsorg till allt fler äldre och allt fler personer med komplexa vård- och omsorgsbehov. Förvaltningens förslag tillstyrktes av äldrenämnden i juni 2020 och beslutades i augusti samma år av kommunfullmäktige

Beslutet innebär en områdesbaserad vård och omsorg där hemtjänst, hemsjukvård och rehabilitering arbetar tillsammans i team vilket ger bättre förutsättningar att möta den enskildes vård- och omsorgsbehov i hemmet.

Förändringen berör hemtjänst, hemsjukvård, hemrehabilitering och biståndsbedömda trygghetsboenden. 

 

 

 

Hemtjänsten kommer att ge vård och omsorg som tidigare men den nya formen med samverkan mellan hemtjänst, hemsjukvård och rehabilitering gör det möjligt för de personer som behöver flera insatser att få ett mer samordnat stöd.

Förutsättningarna för samverkan mellan olika yrkesgrupper stärks i den nya modellen och därmed stärks kvaliteten i verksamheten

I den nya modellen kommer hemsjukvård och hemrehabilitering att ingå i det helhetsansvar som utförarna ska ta för de olika områdena. Det kommer att underlätta en utveckling av samordnade insatser mellan olika professioner och därmed öka kvaliteten i vården och omsorgen.

Vårdboendena påverkas inte av denna förändring. De kommer att fortsätta att fungera på samma sätt som idag.

Arbetet med att säkerställa en trygg och smidig omställning till en områdesbaserad hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering sker i form av införandeprojekt med flera delprojekt hos både Social- och omsorgsförvaltningen och Leanlink. Varje delprojekt har en projektledare, arbetsgrupp och referensgrupp. Det är ett tätt samarbete mellan delprojekten och alla delprojektledare är måna om att stötta och hjälpa varandra utifrån sina olika kompetenser och erfarenheter.

Delprojekt och delprojektledare hos Social- och omsorgsförvaltningen:

  • IT/verksamhetssystem (Agneta Lundström)
  • Ekonomi (Erika Kardell)
  • HR-frågor (Linda Fagerberg)
  • Lokaler (Maria Lindfors)
  • Kommunikation (Anna Lindström)
  • Hälso- och sjukvård (Caroline Irebro)
  • Biståndsbedömt trygghetsboende (Hanna Pettersson)
  • Uppstartsprojekt (Christina Våleman)
  • Biståndbedömarrollen och intern organisation (Anna Hillberg)

Delprojekt och delprojektledare hos Leanlink:

  • Områdesbaserat arbetssätt (Maria Svensson)
  • Biståndsbedömda trygghetsboenden (Inga Micko)
  • Hälso- och sjukvård (Iréne Bengtsson)
  • HR (Therese Johansson)
  • Övertagande och överlämning (Camilla Scharff)

Frågor

Nära vård

Satsningen Framtidens vård och omsorg i hemmet är en viktig del för kommunens arbete mot Nära vård.

Områdesbaserad vård och omsorg i hemmet följer den förändring som kallas Nära vård. God och nära vård kan beskrivas som ett övergripande mål för den omställning som sker i hela landet inom vård och omsorg. Syftet med omställningen är att vård och omsorg i högre grad ska organiseras och bedrivas med utgångspunkt i individens behov och förutsättningar.

Idag lever vi längre och är friskare, fler lever längre med olika typer av kroniska sjukdomar. Vi behöver mer hälsofrämjande, förebyggande och proaktiva insatser. Bemötande och tillgänglighet ska vara i fokus. En vård som upplevs nära oavsett vem man är och var man bor. Det förutsätter samverkan mellan olika aktörer. 

 

Senast uppdaterad den 6 september 2023