Kalle

Jag är bra på att tänka. Jag tänker ofta efter noga innan jag säger något. Det är särskilt bra om man är irriterad på någon och vill säga åt personen. Då tänker jag igenom vad jag vill säga. Eller så säger jag inget alls. Men jag kan tänka det högt.

Och så är jag bra på att hålla mig god vän med grannar och jobbarkompisar. Jag bor i en gruppbostad i Lambohov, i en egen liten lägenhet. Fast jag lagar inte mat själv, har inte komma igång med det än. Jag trivs där, med mina grannar och med personalen. Alla är trevliga, på olika sätt.

Vi brukar åka på lite utflykter tillsammans, till Kolmården, till stan eller ut på landet. Ibland åker vi till någon bakluckeloppis, det gillar jag. Det händer att jag fyndar några gamla grejer.

För två år sedan tog jag studenten. Jag gick på Berzan då. Mina favoritämnen var historia, svenska och musik. Men jag var lite alltiallo. Hann med mycket. Efter det jobbade jag på Radio Leo, men där har jag slutat. Det var inte riktigt min grej.

Nu jobbar jag i Valla, i en trädgårdsgrupp. Jag klipper sly, rensar ogräs och räfsar löv och sådant. Ibland är jag vaktmästare också. Byter trasiga lampor och fixar lite. Jag är ganska händig, det har jag alltid varit.

Ibland kan det vara jobbigt att gå upp på morgnarna. Jag är en sjusovare, precis som min mamma. Fast det kan hända att jag är pigg. Eller det har nog hänt ganska många gånger.

 

Blir du lätt stressad?
Ja, väldigt ofta skulle jag säga. Jag blir stressad över att passa tider eller att min taxi står och väntar på mig. Då blir jag oroad och tänker att jag kanske inte har med mig allt jag behöver. Jag är ganska glömsk av mig.

”Mitt drömjobb skulle vara att jobba som vaktmästare i en kyrka eller på ett slott.”

Om jag inte måste åka iväg direkt så brukar jag kolla datorn. Jag ser på lite allt möjligt, allt från tecknat till tecknat och otäckt. Men det som är riktigt otäckt spolar jag förbi. Jag läser och kollar mycket om den svenska historien, den kan jag utan och innan.

Mitt drömjobb skulle vara att jobba som vaktmästare i en kyrka eller på ett slott. Jag trivs i historiska miljöer.

Mitt historieintresse började när jag gick i femman-sexan, när det var en som läste historiska böcker för oss. Sen blev mitt intresse större och större i tonåren. Jag började forska lite om Gustav Vasa, Gustav den tredje och Karl den tolfte. Karl den nionde är nog den som är mest intressant. Det var han som lade grunden till Karlstad, sedan till Filipstad efter sin son och så till Mariestad som han döpte efter sin fru. Det finns många spännande berättelser om honom. Det roligaste jag vet är att åka och kolla på historiska ställen, det gillar jag verkligen.

”Jag gillar hästar. Och de gillar mig.”

Jag gillar hästar också. Och de gillar mig. Det är bra och snälla djur. Att rida är lite av min grej. Jag har ridit i Valla i fyra år nu. Om det är svårt? Ja, om man inte har kunnat det förut. Men det är svårast de första gångerna. Nu tycker jag att det går bra. Jag har hoppat och tävlat flera gånger. Den första rosetten jag fick gav jag till hästen, jag tyckte att han var värd det.

 

Vad betyder vänskap för dig?
Jag måste nog säga att jag är ganska dålig på det där med kompisar. Det är bara några jag brukar ringa till. Ibland önskar jag att det fanns någon mer där, men jag är oftast nöjd som det är. Fast jag träffar nya kompisar också. De dyker liksom upp när man minst anar det.

 

Kärlek då? Hur är det med den?
Jag är inte tillsammans med någon nu. Inte direkt i alla fall. Det pendlar lite. Eller jag vet inte. Det går upp och ner med kärleken, om man får säga så. Men jag har varit kär många gånger!

”Det går upp och ner med kärleken, om man får säga så.”

Min första kärlek var när jag gick i lågstadiet. Hon hette Maja. Jag tyckte om hennes hår och hennes ögon. Och lite annat förstås. Sedan dess har jag haft många relationer. Det har fungerat både bra och dåligt. När det har gått dåligt så har det känts som att man blir besviken på något sätt. Att man inte har varit så förälskad som man kanske trott.

 

Hur är en bra relation?
Att man är snäll mot varandra, mjuka mot varandra. Tar det ena benet före det andra och går lugnt och stilla fram. Man talar bra med varandra och accepterar varandra.

 

Vad är lycka för dig?
Det är det jag känner när jag mår bra och allt är bra runt omkring. När jag är på gott humör. Då är det lycka. Att få träffa nära och kära är också lycka. Och alla de jag har mött och känt under alla år. När det är mycket folk omkring mig, då känner jag mig glad och trygg.

 

Kan du beskriva din familj?
Min mamma är bra, snäll och hjärtans god. Hon har inga dåliga egenskaper vad jag känner till. Det är likadant med pappa, och min lillebror och lillasyster. Jag och min bror kan ha lite smågnabb ibland, men det är som det ska vara.

”Jag gillar stand up och är själv lite av en skämtare.”

Vad skrattar du åt?
Humorprogram som Hipp Hipp till exempel. Och Ut i bögda. Det är en rolig och knäpp serie som handlar om bönder på Västgötaslätten. Jag gillar stand up och är själv lite av en skämtare, gillar att skoja med andra. Förra veckan var jag på Norra Brunn i Stockholm och såg Babben Larsson och Johan Rheborg. Det var roligt. Jag kan härma Babbens gotländska. Är bra på dialekter över huvud taget. Och danska.

 

När gråter du?
Jag gråter väldigt sällan. Det var mest när jag var liten, då kunde det spruta tårar ur mig.

 

Har du upplevt sorg?
Jag, två äldre släktingar har dött, och våra djur. Men jag klarar sorg på ett bra sätt, tycker jag. Det går över ganska snabbt.

 

Vad tänker du själv om döden?
Jag tänker mig att jag kommer till ett trevligt dödsrike, där det är massor av personer som jag kan ha det trevligt med. Släktingar och kungligheter, som Karl den tolfte.

 

Vad gör dig arg?
Jag blir arg när folk kastar smällare. Och när vissa tror att de är någonting, att de är som en fin adelsfamilj från 1700-talet. Håller huvudet högt så där för att inte bli som vi vanliga människor. Det kan verkligen irritera mig. När det händer tänker jag lite aggressiva tankar, att jag skulle vilja bli av med det projektet.

 

Är det något du är rädd för?
Ja, att bli stucken av ett giftigt djur och dö. Annars är jag inte rädd för något. Eller jo, det kan hända att jag blir höjdrädd. En gång på Universum skulle vi ta hissen upp till regnskogen, då fick jag höjdskräck. Men jag höll mig lugn. Jag brukar ta det lugnt, visar inga större rädslor.

”Jag kan visa min känslor, det är modigt.”

Är du en modig person?
Ja, det är jag. Jag kan visa min känslor, det är modigt. Att berätta hur det är om vissa saker.

Jag är också modig när jag uppträder. Det har jag gjort många gånger, redan som liten till och med. Sjungit, berättat och framfört monologer i olika situationer. Jag har varit med i ”Idol för en dag” två gånger. Den ena gången sjöng jag en sång ur Eva Rydberg-revyn Kärlek och lavemang. Den andra gången var det en sång från Corps Bride, en Tim Burton-film.

 

Har du någon förebild? Någon som har inspirerat dig extra mycket?
Ja, en före detta jobbarkompis. En som heter Andreas och som kanske är släkt med den person som sägs ha rullat in Gustav Vasas kropp i gravkammaren.

 

Vad är du mest stolt över?
Att jag har skrivit så mycket om historiska personer, berättelser ur den svenska historien. Jag har gjort en bok och en hel pärm om det. Och om en historisk svensk vetenskapsman – Carl von Linné. Det är jag stolt över.

”Ibland tänker jag ”Fan vad tragiskt det är!”

Följer du med i vad som händer i världen?
Ja, jag ser på nyheter och kollar på internet. Ibland tänker jag ”Fan vad tragiskt det är!” Jag tänker på andra människor, hur de har det. Ska det aldrig ta slut? Det är elände både i Sverige och utomlands.

Jag undrar ofta varför de bara pratar om människor som har blivit våldtagna eller mördade. Men så inser jag att det förstås inte kan vara tvärtom, att de skulle berätta om alla som lever och har det bra. Det skulle ju inte gå.

 

Oroar du dig för framtiden?
Ja, jag har ju sett och läst om vad som har hänt tidigare i historien, och så har jag koll på det som händer nu, i det verkliga livet. Men jag hoppas att det ordnar sig.

 

Vad gör du om fem år?
Då kanske jag har en egen familj att ta hänsyn till och uppfostra, precis som mina föräldrar har gjort, och deras föräldrar före dem.

 

Vilka drömmar har du som du vill genomföra?
Jag vill åka till alla de historiska platser som jag har missat. Tyskland, till exempel, där vill jag se några Holstein-Gottorpska slott. Och så vill jag se spegelsalen i Versailles i Frankrike. Det drömmer jag om.

Senast uppdaterad den 8 december 2017