Martin

När jag var fjorton köpte jag min första moped och sedan dess har jag haft ganska många fordon. Nu står det ett par bilar, en moped, en motorcykel och en båt hemma på min föräldragård, som jag gärna skruvar på och pillar med när jag åker dit.

Det var antingen motorer eller idrott som gällde där, i Vretstorp i Närke. Det fanns inte så mycket annat att göra. Jag gjorde både och. Jag spelade fotboll och umgicks med det gänget, men även med dem som hängde på torget, rökte och höll på med sina moppar och bilar.

Jag har bott i Vretstorp hela min uppväxt, först i en villa men när släktgården blev ledig flyttade vi dit. Upp till sexan gick jag i skolan där också, en mindre skola med små klasser. Det var bra. Jag har alltid gillat skolan, även om kanske rasterna var bäst.

Matte var mitt favoritämne, det är min grej. Teknik och fysik och sådant. Tyvärr är jag riktigt dålig på svenska och engelska. Men det försöker jag ta igen nu. Jag har precis påbörjat en internationell masterutbildning som maskiningenjör och nästan all undervisning är på engelska, föreläsningar, kurslitteratur och annat, så förhoppningsvis blir jag bättre och bättre.

Hur kom det sig att du hamnade i Linköping?
Jag valde LiU dels för att det är nära hem till Vretstorp, dels för att jag hade en kompis som redan pluggade här. Och så vi var ett gäng från gymnasiet som alla ville hit. Det kändes lättare att flytta till en ny stad när vi var flera, jag var nog lite fegare då än vad jag är nu.

”Det kändes lättare att flytta till en ny stad när vi var flera, jag var nog lite fegare då.”

Jag läste först till högskoleingenjör i tre år. Sedan tog jag ett sabbatsår, reste runt med några kompisar i Sydamerika och Nordamerika, och jobbade en del. Och nu är jag tillbaka i Linköping.

Jag trivdes jättebra här från start, när jag började min första utbildning. Nolleperioden var riktigt bra, och de jag lärde känna då hänger jag fortfarande med.

Först bodde jag i korridor i Ryd. Det var egentligen ganska jobbigt, men inte tillräckligt jobbigt för att flytta. Så jag blev kvar i tre år. Men nu när jag skulle börja plugga igen efter mitt sabbatsår ville jag inte bo så igen. Jag hade bra med poäng hos Studentbostäder och bor nu i egen lägenhet i Irrblosset i Valla.

 

Hur har du försörjt dig mellan pluggandet?
Jag har jobbat som truckförare på Ahlsell, och stått och skurit gips vid en bandsåg hos Moelven. Och sen har jag haft lite andra ströjobb, som montör på pappersbruket i Skärblacka till exempel. Nu jobbar jag en del som lärarassistent här på LiU, det är väldigt kul, att lära ut det jag kan till andra.

 

Vad vill du jobba med sen, när du är klar?
Det vet jag inte riktigt. Men jag tycker ju att det jag pluggar är roligt och intressant. Jag skulle kunna bli lärare, eller kanske doktorera. Jag har inte planerat så långt, har ju två år på mig att fundera. Det blir som det blir när den dagen kommer.

Jag kan tänka mig att bo kvar här, eller flytta till Örebro. Kanske Stockholm eller Göteborg. Fast jag passar nog bäst i en mindre stad, tror jag. Och jag har svårt att tänka mig att flytta någonstans där jag inte känner någon alls.


Vad skulle du göra om du inte behövde jobba för pengar?
Då tror jag att jag skulle köpa en liten gård, ha några hobbydjur och gå runt där och greja och pilla. Jag har nyligen övertalat mina föräldrar att skaffa höns, det är trevliga djur. Och så skulle jag kanske ha några får.

”Jag skulle köpa en liten gård, ha några hobbydjur och gå runt där och greja och pilla.”

Jag är nog inte så beroende av att ha mycket pengar, det är inte det jag drivs av. Jag behöver inte ha den senaste telefonen, en dyr bil eller nya kläder hela tiden. Jag kör tills det går sönder. Jag kan faktiskt inte komma på någonting som jag vill ha just nu i alla fall. Jag är nöjd som det är. Jag har mina gamla bilar, de funkar bra för mig.

Vi har alltid haft det tryggt ekonomiskt när jag växte upp. Jag har fått allt det jag behövt när det gäller skolan och sportaktiviteter. Men typ tv-spel och dator och sådant, som inte är nödvändigt utan bara kul att ha, det har jag fått lösa själv.

Mamma jobbade i äldrevården och pappa som konstruktör. Numera är de pensionärer och pappa håller mest på att renovera och bygga på gården. Det har han gjort sedan vi flyttade dit. Han och jag är rätt lika på så sätt, vi gillar att greja och jobba med händerna. Fast jag fastnade mer för fordon.

Båda mamma och pappa är väldigt lugna av sig. Det kan ju bero lite på att de var 45 och 47 år när jag föddes. Jag är yngst av sex bröder. Mina äldsta brorsor är väldigt mycket äldre så de har jag inte växt upp med. Men tre av dem bor kvar i Vretstorp så vi träffas ofta ändå.

 

Har dina föräldrar varit närvarande tycker du?
Ja, det tycker jag absolut. Pappa har varit med kollat på alla mina fotbollsmatcher, det gör han fortfarande. Jag spelar en hel del, ja, alltså jag är inte särskilt bra, men jag spelar mycket. Nu ska börja i ett universitetslag, det blir kul. Man fick pröva in, men det var nog inte så många som sökte … Jag kom med i alla fall.

"Jag spelar en hel del, ja, alltså jag är inte särskilt bra, men jag spelar mycket.”

Vad gör du när du har en ledig dag?
Jag börjar nog med att somna om. Sedan försöker jag hitta på något, är ganska rastlös av mig. Jag måste liksom ha något att greja med. På sistone har jag spelat en del frisbeegolf, det är kul. Men annars hänger jag med kompisar. Går ut och dricker öl. Är jag i Vretstorp håller jag på med mina fordon eller hjälper farsan med hans projekt.

Om jag bara är hemma kollar jag lite på serier. Jag gillar svenska humorserier och kan se vissa av dem om och om igen, fast jag redan kan alla skämten. Sedan blir det väl att man kollar av de sociala medierna. Jag har Facebook, Instagram och Snapchat men är inte särskilt aktiv själv. Är inte så mycket för att lägga upp personliga grejer så där.

Jag läser ytterst sällan böcker, bara när jag reser. Det kan hända att jag lyssnar på någon pod. Har faktiskt fastnat lite för företagarpodden. Det väcker lite tankar.

 

Skulle du kunna tänka dig att starta eget?
Ja, om jag kommer på en bra idé så. Drömmen vore ju att bygga upp något där pengarna rullar in utan att man behöver göra någonting. Jag gillar ju att resa och vill gärna ha tid för det.

Jag har tågluffat runt om i Europa ett par gånger och under mitt sabbatsår reste jag med några kompisar i Syd- och Nordamerika, från Brasilien, via bland annat Peru, Colombia, Bolivia och Guatemala till USA. Kanske drar jag mig mot Asien nästa gång, eller Australien och Nya Zeeland.

 

Har du koll på vad som händer världen? Oroar det dig?
Njae, jag tittar ju på nyheter och så, men är inte så jätteinsatt. Det är ingenting jag tänker särskilt mycket på. Och det känns inte som om jag kan göra något åt situationen, om jag inte aktivt ser till att få en sådan position. Men visst försöker jag leva så klimatsmart jag kan till exempel. Annars ligger jag ganska lågt.

 

Är det något du är rädd för?
Ja, jag är rädd för vatten. Jag har aldrig gillat att vara under ytan, utan har ofta andats in i panik när jag doppat huvudet. Men den rädslan har jag faktiskt utmanat genom att ta dykcertifikat. Det var riktigt coolt. Jag håller också på att försöka lära mig åka wakeboard. Egentligen är jag skiträdd för att ramla och komma under ytan med huvudet. Men jag gör det ändå. Det är värt att komma över rädslan om det är något kul.

”Egentligen är jag skiträdd för att ramla och komma under ytan.”

Vad tror du att du gör om fem år?
Då har jag pluggat klart och bor inne i någon stad. Jag jobbar väl, antar jag. Kanske har jag barn, det är alla fall en rimlighet. Och jag vill ha barn, så mycket vet jag. Men det kommer när det kommer. Jag ska bara hitta en mamma till dem först. Men det ska nog gå att lösa.

Har du en relation nu?
Ja, jag träffar en tjej, men det är ganska nytt än så länge. Vi har gått samma program här tidigare och känt till varandra ett tag, men det är först på senare tid som vi har träffats mer.

Vad tycker du är attraktivt hos en person?
Jag skulle nog inte falla om inte utseendet fanns, men jag skulle heller inte stanna om inte det andra stämde. Personligheten är viktigast. Jag tycker om folk som ler, det är mycket det jag faller för. Och så får de gärna vara skämtsamma, det gillar jag. Man måste ha kul ihop, annars kan man lika gärna skita i det.

”Man måste ha kul ihop, annars kan man lika gärna skita i det.”

Om en relation ska hålla gäller det också att ha respekt för varandras åsikter och intressen. Och att ha gnistan, det är väldigt viktigt, i alla fall som jag ser det nu.

 

Är det viktigt att gifta sig, tycker du?
Nej, det spelar absolut ingen roll. Det skulle i så fall vara typ den enda gången jag går i kyrkan. Jag är varken döpt eller konfirmerad. Men det skulle vara kul med en stor bröllopsfest i alla fall.

 

Vad är lycka för dig?
När jag verkligen trivs där jag är, och när jag får umgås med dem jag trivs bäst med, då är jag väl som mest lycklig, antar jag. Någon slags lycka känner man väl också när man vinner en match, eller gör ett mål. Fast egentligen är det väl mer glädje man känner då. För mig är lycka mer än det.

Senast uppdaterad den 7 december 2017