Hoppa till huvudinnehåll

Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj

2 maj 2024 | Förskola & utbildning
Det närmar sig dags att ansöka om nästa läsårs skolskjuts. Det är också lättare än någonsin att få koll på din skolskjuts inför nästa läsår. Från den 13 maj kan du som förälder logga in i e-tjänsten Ombord och snabbt och enkelt kontrollera om du fått ett beslut angående din skolskjuts.

Den 13 maj öppnar ansökan om skolskjuts för nästa läsår. Foto: Lennart Lundvall

Från den 13 maj kan du logga in i e-tjänsten Ombord för att se om det finns beslut om din skolskjuts nästa läsår. Om du redan fått ett beslut behöver du inte ansöka. Men om du har fått ett busskort måste du tacka ja eller nej till erbjudandet.

Har du inte fått något beslut?

Om du ännu inte har fått beslut om skolskjuts behöver du inte oroa dig. Du kan enkelt göra din ansökan via Ombord. Men kom ihåg att sista ansökningsdatum är den 2 juni för att vara säker på att du får skolskjuts till skolstarten. Att ansöka efter 2 juni innebär ingen garanti för att du får skolskjuts i tid till skolstarten, så det är viktigt att vara ute i god tid för att säkra din skolskjuts.

Vem har rätt till skolskjuts?

Alla elever i Linköpings kommun kan ansöka om skolskjuts om de bor tillräckligt långt från skolan. Avståndet varierar beroende på årskurs:

  • Förskoleklass - årskurs 3: Minst 2 kilometer
  • Mellanstadiet: Minst 3 kilometer
  • Högstadiet: Minst 4 kilometer
  • Gymnasiet: Minst 6 kilometer

Det finns olika varianter av skolskjuts, till exempel busskort för kollektivtrafik, skolbuss eller skolskjuts i bil. Du kan läsa mer om de olika alternativen på via länken längre ner.

  • Eleven måste vara bosatt i Linköpings kommun för att få skolskjuts.
  • Elever som studerar i Linköping men bor i en annan kommun måste ansöka om skolskjuts i sin hemkommun.

Elever som ska börja gymnasiet i höst

Elever som börjar årskurs 1 på gymnasiet i höst får sitt slutliga antagningsbesked den 1 juli. Från den 8 juli kan de blivande gymnasieeleverna gå in i Ombord och se om de fått ett busskort. Om man inte fått det kan en ansökan göras då.

Behåll busskortet

Om ett busskort för skolskjuts används idag, ska det fortsätta användas även nästa läsår. När ett nytt busskort för det kommande läsåret ges, kommer biljetten för hela skolåret automatiskt att laddas på det befintliga kortet.

Text: Axel Svartling


Läs mer om skolskjuts här:

Senast ändrad den 2 maj 2024

Senaste nytt

Satsningar på säkrare trafik i Ljungsbro
Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?
Vårdförbundet varslar om utökad blockad