Hoppa till huvudinnehåll

Ny utställning på Passagen - till minne av Bertil Almlöf

23 april 2024 | Uppleva & göra
Konstnären Bertil Almlöf har avlidit i en ålder av 93 år. Under sin mångåriga karriär kom han att bli en av Östergötlands mest framgångsrika konstnärer, vars insatser uppskattades av såväl den breda allmänheten som av sakkunniga konstkännare.
Bertil Almlöf står framför sina målningar. Han har glasögon på sig.

Foto på Bertil Almlöf, vid utställningen på Passagen sommaren 2021. Foto: Linköpings kommun

Nu sätter Passagen upp en mindre minnesutställning i Ateljen på Passagen mellan 8 maj och 1 juni. 

Det östgötska landskapet var ett motiv som Bertil Almlöf ständigt återvände till. Geografiskt var han också östgöte under större delen av sitt liv. Han föddes i Linköping 1930, där han levde fram till början av 1950-talet, då utbildningen på Valands konsthögskola fick honom att flytta till Göteborg.

1959 återvände han, tillsammans med hustrun Ingrid och deras dotter Karin, till Linköping. Mellan 1964 och 1988 bodde familjen i ett hus i Tumba. Därefter bestämde sig Bertil och Ingrid åter igen för att återvända till Östergötland, närmare bestämt till Oppeby socken i Kinda kommun, där familjen under många år hade haft sin sommarvistelse. Bostaden och ateljén i Kindabygden kompletterades dessutom med en sommarateljé i Örberga, strax utanför Vadstena.

Färg, färg, färg

Färg är nog det som vi mest förknippar med Bertil Almlöfs konstnärskap. Starkt lysande färg i gult, orange, rött, blått eller grönt. Ofta återgivande rapsfält och liknande motiv från den östgötska slätt som han gärna använde som utgångspunkt för sitt skapande. Ordet “utgångspunkt” bör i detta fall betonas. För Bertil Almlöf innebar konsten aldrig ett naturtroget avbildande. Landskapet fungerade istället som en inspirationskälla för de uttrycksfulla verk där den flödande färgens egenvärde, eller den grafiska teknikens visuella särart, var minst lika viktig som det avbildade.

Bertil Almlöfs konstnärskap kom att sträcka sig över mer än sjuttio år. Den sista utställningen i Linköping skedde i mars 2022 på Saabs konstförening, då han ställde ut tillsammans med sin dotter Karin.

Utställningen finns att se i Ateljen på Passagen mellan 8 maj och 1 juni 2024. Passagens ordinarie öppettider gäller.

Senast ändrad den 24 april 2024

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall