Hoppa till huvudinnehåll

Care skills escalator (CASE)

Case var ett samarbete mellan fem parter i fem europeiska länder. Alla fem delade den gemensamma utmaningen med demenssjukdomar utifrån en åldrande befolkning. För att möta denna utmaning behövs utbildad personal.

Mål och syfte

Målet med projektet var att utveckla och testa en ny modell för kompetensutveckling. Syftet med modellen var att bidra till utveckling av praktisk kunskap och kompetens för medarbetare inom äldreomsorg. Specifikt gällde detta för medarbetare inom demensvård och omsorg med begränsad erfarenhet av vård och omsorg. Projektet skulle på ett pedagogiskt sätt sätta samman de grundläggande praktiska kunskaperna om demens med hjälp av digital teknik.

Målgrupp

Case vände sig till ny personal och till personal med begränsad erfarenhet inom vård och omsorg. Detta för att ge dem möjlighet att utveckla sina kunskaper om demens samt utveckla omhändertagandet av personer med demenssjukdomar.

Metod

De huvudsakliga aktiviteterna inom projektet har varit att varje partner skulle göra en baslinje rapport i starten av projektet. Därefter arbetade samtliga parter gemensamt med att utveckla en lärplattform med ett lärprogram inklusive ett digitalt lärandematerial. Därefter testades lärplattformen, programmet och lär materialet. Slutligen utvecklades en verktygslåda/"toolkit", vilket står beskrivet i projektets slutrapport.

Resultat

Lärplattformen har testats av vård- och omsorgspersonal i de fem länderna. Slutsatsen är att plattformen kan användas för att stödja personal med olika erfarenheter inom vård och omsorg. Plattformen är designad för att vara användarvänlig och tillgänglig för lärande. Språket är enkelt och användningen av specialiserat medicinskt språk är begränsad. Detta är avsiktligt för att göra materialet tillgängligt för personal med en låg utbildningsnivå. Lärare och lär materialet kan användas för att ge ett djupare professionellt lärande eller ge ett riktat lärande inom mentor- och/eller kamrathandledning. Sammantaget gör den digitala lärplattformen det möjligt för personal inom vårdsektorn att var som helst enkelt få tillgång till kunskap. Därigenom kan de utveckla de kompetenser de behöver i sitt vardagliga arbete i mötet med demenssjuka äldre och deras familjer.

Finansiering

Case var medfinansierat av Europeiska Unionen via Erasmus+programmet och pågick under åren 2019-2022. Parterna som deltog var från Sverige, Skottland, Spanien, Lettland och Rumänien.

SV_Co-fundedbytheEU_RGB_POS.png

Senast uppdaterad den 26 april 2023