Hoppa till huvudinnehåll

10 000 passagerare – milstolpe för självkörande bussar

21 februari 2023 | Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Studenten Lakshmi Salim är den tiotusende passageraren som reser med de självkörande bussarna i området kring Valla. "Jag hade ingen aning."
Lakshmi Salim och säkerhetsföraren Damir Merdzic. Fotograf: My Weidel

Den tiotusende passageraren Lakshmi Salim och säkerhetsföraren Damir Merdzic. Foto: My Weidel

I mars 2020 började tre självkörande bussar att trafikera universitetsområdet. Sedan hösten 2021 rullar de även i delar av Vallastaden. Bussarna är en del av det regionala utvecklingsprojektet Ride the future som syftar till att undersöka hur självkörande bussar kan bli en del av hållbara mobilitetslösningar i framtidens städer.

10 000 passagerare 

Ett stort delmål i projektet har varit att nå 10 000 passagerare, och morgonen den 17 februari hände det äntligen. Den som tog hem titeln som den tiotusende passageraren blev Lakshmi Salim. Hon är student på LiU och flyttade till Linköping från Dubai i augusti förra året. Hon berättar att det inte är första gången hon åker med de självkörande bussarna:

– Jag och min dotter har åkt med bussarna flera gånger och haft en positiv upplevelse varje gång. Idag såg jag bussen av en slump när jag precis lämnat av min dotter vid skolan och valde att hoppa på. Jag hade inte en aning om att jag skulle bli den tiotusende passageraren.

Hon fortsätter:

– Jag läser just nu en master i energi- och miljöteknik och blir därför lite extra inspirerad av sådana här projekt. Jag hoppas att man i framtiden kommer kunna se liknande bussar även i flera delar av Linköping.

Förutom ett fint diplom belönas Lakshmi även med ett gratis månadskort hos Östgötatrafiken.

– Jag köper vanligtvis busskort varje månad, så det passar ju perfekt att vinsten är just ett månadskort hos Östgötatrafiken, berättar hon.

Bussarna rullar vidare

Framöver rullar de självkörande bussarna vidare i Vallastaden och vid universitet. Bussarna tar upp till till sex passagerare och kör alla dagar i veckan, det är dessutom helt gratis och alla får åka med.

På Ride the futures hemsida finns mer information och aktuell driftstatus.

 

Senast ändrad den 21 februari 2023

Senaste nytt

Byggkollo ska locka unga till branschen
Nya åtgärder för att motverka välfärdsbrott
Det hände på fullmäktige i juni
Sommarens gågata för barnen
Linköping Science Park firar 40 år
Fler förtidsröstar under val
Här görs mat för tuffa lägen
Ökat bidrag för kulturaktiviteter
SMHI varnar för skyfallsliknande regn
Beslutet fattat: Birgittaskolan blir Linnégymnasiet