Linköping växer och fram till 2060 behöver upp till 40 000 nya bostäder byggas. Även företag och andra verksamheter kommer att bli många fler och befintliga utvecklas. För att få plats behöver ny mark tas i anspråk. Dessutom kommer ett flertal fastigheter och verksamheter i Linköping behöva omlokaliseras när Ostlänken byggs genom staden.
Det är sedan tidigare känt att det finns fornlämningar i området Gärstad-Distorp. För att få mer detaljerad kunskap om deras utbredning och historiska värde gör Linköpings kommun tillsammans med Länsstyrelsen nu en arkeologisk utredning. Den blir en del i förutsättningarna för hur området kan planeras.
– Gärstad-Distorp är en vital del i Linköpings utveckling. Området pekades ut redan i översiktsplanen från 2010 som lämpligt för ny verksamhetsmark. I dag har vi stor brist på mark till nyetableringar och omlokalisering. Området har stor potential, inte minst med sitt läge vid den nya av- och påfarten till E4 som ska byggas vid Staby trafikplats, säger Alisa Basic, chef för stadsplaneringsavdelningen på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Den röda markeringen visar planområdet för Gärstad-Distorp.
En av flera utredningar
Att tunga transporter inte behöver gå genom staden, möjligheten till synergier med verksamheten på Gärstadverket och att det inte finns bostäder i närheten är några andra argument varför platsen anses vara lämplig.
– Vid en samlad bedömning ser man att Gärstad-Distorp är det mest lämpliga området för Linköping att växa när det kommer till verksamhetsmark. När utredningen är klar får vi bedöma hur det kan komma att påverka planeringen av området, säger Alisa Basic.
Flera olika utredningar har gjorts tidigare i området. Under sommaren 2023 genomfördes en fågel- och fladdermusinventering. Under september och oktober görs också en kompletterande naturinventering för att dokumentera naturvärden inom delar av området, framför allt i anslutning till fastigheten Staby gård.
Text: Oskar Lüren
Läs mer om detaljplaneprocessen för området här: