Hoppa till huvudinnehåll

Här är stans cykelvänligaste arbetsplatser

3 december 2020 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats är till för att uppmärksamma arbetsplatser som gör det lättare för sina medarbetare att cykla till, från och på jobbet. Nu har de fyra allra mest cykelvänliga arbetsplatserna i Linköping fått pris.

I Sverige är det flera kommuner och regioner som arbetar med konceptet att uppmuntra och hylla arbetsplatser som är cykelvänliga. I Linköping har 21 arbetsplatser anmält sig till ”Cykelvänlig arbetsplats” i år och de har sedan fått rapportera in på vilka sätt de gör det lättare att cykla till jobbet och i tjänsten. Det går att nå tre olika nivåer: Cykelutmärkt, Cykelförträfflig eller Cykelprima. Nivåerna styrs av hur många av kriterierna arbetsplatsen uppfyller. Alla arbetsplatser som når upp till minst fem kriterier får diplom och de fyra arbetsplatser som nått upp till den högsta nivån har nu fått motta ett fint pris - ett cykelhjul prytt med blommor. Arbetsplatserna är Mannersons Fastigheter, Sweco, Trafikverket i Linköping, Miljö och Samhällsbyggnadsförvaltning.

Ord från pristagarna

Lovisa Moritz, (enhetschef) och Kevin Gibbs (delprojektledare Ostlänken) på Trafikverket:

Hur tror ni att det kommer sig att ni har en så cykelvänlig arbetsplats?
 Det hjälper mycket att det finns en tydlig styrning från Trafikverket centralt, till exempel så kan anställda leasa cyklar, så kallade förmånscyklar. Det finns också flera eldsjälar för cykling på det lokala kontoret Trafikverket. Dessutom är förutsättningarna för cykling goda i Linköping som stad och kommun.

 

Lisa Vizins, HR-chef på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, är själv cykelpendlare mellan Skeda där hon bor, in till kontoret i city.

 För kommunens arbetsplatser skiljer sig såklart förutsättningarna att vara cykelvänliga mycket åt. Det är roligt att se att det förutom Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen är tre till kommunala arbetsplatser som är med i utmärkelsen i år; Kultur- och fritidsförvaltningen, Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen och förskolan Änglagård i Sjögesta.

Johanna Öhman, gruppchef Miljö på Sweco:

– Vi har blivit en bra arbetsplats för cykling mycket tack vare lokalt engagemang på Linköpingskontoret, i synnerhet vid start när vi skulle flytta in i lokalerna för fyra år sedan. Genom det grundarbetet var det ganska lätt att uppnått nivå tre ”Cykelprima” i den här utmärkelsen. Men vi ser flera områden där vi kan bli ännu mer cykelvänliga, till exempel genom att ordna bra laddningsmöjligheter för batterier till elcyklar.

Carl-Fredrik Grönhagen, vd på Mannersons fastigheter:

 Den här cykeln har tillhört min morfar, och precis som han gjorde så använder jag den för att cykla till arbetet varje dag.

Cyklar ni något även i tjänsten hos er?

 Absolut, vi har tjänstecyklar och när vi ska ut och prata med våra hyresgäster är cykeln ofta det bästa och smidigaste sättet att ta sig runt. Vi har idéer för hur vi kan göra det ännu bättre för cykling till och på jobbet framöver.

Hoppas på fler deltagare 2021

Johanna Thidell, miljösamordnare på kommunens plankontor, har arbetat med utmärkelsen under 2020.

– Tanken är att arbetsplatserna får ett nytt diplom varje år om man fortsätter att vara cykelvänliga. En del kanske också sporras till att bli ännu mer cykelvänliga och uppfylla ännu fler cykelvänlighetskriterier. Att göra det lättare att cykla är ett väldigt konkret sätt för arbetsplatser att visa att de bryr sig om både miljö och medarbetarnas hälsa. Därför hoppas vi få med oss ännu fler deltagare nästa år.

Läs mer om hur din arbetsplats kan bli en Cykelvänlig arbetsplats och ta del av listan på alla deltagare för 2020. Här finns även intervjuer med medarbetare från några av arbetsplatserna som berättar om hur de tänker kring cykelvänlighet. 

Senast ändrad den 3 december 2020

Senaste nytt

Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall