Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Vårdboendets medarbetare valde att gå upp i arbetstid

22 februari 2019 | Arbete
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Hösten 2017 erbjöds medarbetarna på Valtornsgatans vårdboende att gå upp i arbetstid. 80 procent av de som arbetade deltid nappade på erbjudandet.

Foto: Jeppe Gustafsson

I november 2017 gick Valthornsgatans vårdboende i Nya Ullstämma in i projektet Rätt till högre önskad sysselsättningsgrad, tidigare Rätt till heltid. Då var verksamhetschef Mattias Tuvesson relativt ny på jobbet och det var ingenting han själv hade varit med om att besluta men han såg det som en självklarhet.

– Jag är jättepositiv till det. För mig är det inget konstigt.

Den största fördelen, enligt Mattias Tuvesson, är för medarbetarna. Men han ser också en nytta på ett högre samhällsplan.

– Det öppnar upp för en flexibilitet i verksamheten. Att ha möjligheten som medarbetare att faktiskt jobba heltid och kunna försörja sig själv. Det är helt klart en jämställdhetsfråga i en sådan här verksamhet.
 

80 procent ändrade arbetstid

När erbjudandet kom var det många som tog den möjligheten. På Valthornsgatans vårdboende arbetar 32 medarbetare och av de som jobbade deltid var det ungefär 70-80 procent som ändrade sin arbetstid, och då ändrade man den uppåt. En av dem är undersköterskan Kannikar Davidsson som justerade sin sysselsättningsgrad från 75 till 90 procent.

– Det är jättebra att man kan välja, att man ska kunna känna efter själv hur mycket man vill jobba. Man känner sig inte tvingad att behöva jobba 100 procent heller utan man får välja själv. Jag till exempel har småbarn hemma så det är därför jag inte vill jobba 100 procent. Man måste ha tid för familjen också, säger Kannikar Davidsson.

Men erbjudandet innebär också en del utmaningar, särskilt när det kommer till schemaläggning.

– Risken för överbemanning finns ju, att man är för många på jobbet mot vad schemat säger. Men där har jag varit tydlig med att vi måste vara flexibla och jobba i hela huset. Man kanske förskjuter sin arbetstid och jobbar en kväll istället för en dag eller tvärtom. Eller att man byter dag till och med, säger Mattias Tuvesson.
 

Mattias Tuvesson och Kannikar Davidsson tycker att det är bra att medarbetare kan välja sysselsättningsgrad. 
 

"Blivit mindre konflikter"

Det är ett givande och tagande menar verksamhetschefen. Och vikten av diskussion och flexibilitet är väsentlig.

– Medarbetarna är flexibla mot mig och jag försöker vara flexibel tillbaka och då löser man det tillsammans. Jag tycker också att det har blivit mindre konflikter när det gäller att byta och gå mellan olika avdelningar. Man gör det mycket lättare och mer naturligt i dag än man gjorde förut. Och det tror jag är en bieffekt av det här, säger Mattias Tuvesson.

Kan du rekommendera det här till andra verksamheter?
– Absolut. Men prata, prata, prata om vad det ställer för krav.
 
Text: Johan Hermansson