Hoppa till huvudinnehåll

Elever bygger om förskola till bostäder

23 maj 2024 | Arbete, Bygga, bo & miljö, Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Elever från bygg- och anläggningsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium ska bygga om en förskola till fem mindre lägenheter. När arbetet är klart kommer lägenheterna att hyras ut till ungdomar mellan 18 och 24 år.

Marcus Törnvall, projektledare från Stångåstaden, och Per Westerholm, Utbildningsförvaltningen, tillsammans med lärare och elever från Anders Ljungstedts gymnasium i lokalen som ska byggas om. Foto: Stångåstaden

Unga bygger för unga är ett koncept som initialt togs fram i Skellefteå hos det kommunala fastighetsbolaget Skebo och som lyckosamt också har genomförts av Hyresbostäder i Norrköping. Och nu är det alltså Linköpings tur. Projektet är ett samarbete mellan Linköpings kommun och kommunens bostadsbolag Stångåstaden. Entreprenör för byggprojektet är Teknikbyggarna. Förutom att säkerställa att bygget fortskrider enligt plan är deras uppgift att handleda ungdomarna under hela byggtiden.


I lokalen som ska bli bostäder låg tidigare en förskola. Foto: Stångåstaden

– Idén är att byggelever ska få möjlighet att följa ett bygge. Genom Stångåstadens ungdomsförtur kommer vi sedan kunna hyra ut bostäderna till ungdomar mellan 18 och 24 år. Slutresultatet ska bli lika bra som en vanlig Stångåstaden-produkt men i den här typen av projekt handlar det om att det ska vara ett lärande genom hela processen. Det innebär att det måste finnas tid för att kunna göra fel, göra om och göra rätt. Därför har det varit viktigt för oss att hitta en entreprenör som handleder ungdomarna och som är lika mån som vi om att satsningen ska bli lyckad, säger Marcus Mattsson, fastighetschef på Stångåstaden.

Öka attraktiviteten 

Behovet av arbetskraft inom byggbranschen fortsätter att öka. Därför hoppas Linnea Jägestedt (M), bildningsnämndens ordförande, att projektet ska locka fler till byggutbildningen vilket på sikt kan gynna branschen. 

– Det är ofta en utmaning för skolorna att hitta APL-platser, då känns det givet att kommunen ska vara med och underlätta detta. Dessutom kommer den här satsningen förhoppningsvis hjälpa till att lyfta fram bygg- och anläggningsprogrammet och göra det mer attraktivt, säger Linnea Jägestedt.

Från förskola till bostad

Fastigheten som ska byggas om till bostäder för ungdomar är en före detta förskola i stadsdelen T1. Totalt kommer fem lägenheter byggas - fyra ettor och en tvåa. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) ser positivt på hur gamla skollokaler används till nya ändamål.

– Jag är glad att vi snabbt kan hitta ny användning för de lokaler som inte längre behövs till förskolor. Det här är ett strålande exempel på att vi når långt när vi samarbetar inom kommunens olika delar, säger Elias Aguirre.

Arbetet drar igång redan under våren med en första träff mellan handledare och byggelever och planen är att lägenheterna ska vara färdiga våren 2025.

Senast ändrad den 23 maj 2024

Senaste nytt

30 år med borgmästare i Linköping
Framtidens stadskärna är innovativ och livsvänlig
Kommunen växlar upp arbetet mot oseriösa aktörer
Brand i centrala Linköping under torsdagskvällen
Så förbättrar vi våra utomhusmiljöer under 2025
Driftstörning i telefonin åtgärdad
Byggande i fokus under innovativ vecka
Hög delaktighet när SFI för föräldralediga tar nästa steg
Storsatsning på idrotten i Linköping